Tekst objavljen: 31.03.2015 10:30        


Svetska cena nafte prvi put u protekla tri meseca reaguje na događanja na Bliskom Istoku i u narednim mesecima u mnogome će zavisiti od ratnih sukoba u Jemenu, Siriji i Iraku, ishoda pregovora zapadnih zemalja sa Iranom o nuklearnom programu, a ukoliko dolar nastavi da jača, to može da obori cenu "crnog" zlata koja je već niska zbog velikih zaliha, ocenili su danas analitičari. 

Cena nafte pod uticajem Bliskog Istoka i jakog dolara

Američka "laka" nafta za isporuku u maju pojeftinila je na Njujorškoj berzi 72 centa na 48,15 dolara, dok je nafta tipa "brent" za majsku isporuku u Londonu pojeftinila 41 cent na 56 dolara, prenosi agencija Frans pres.

"Postoji veliki strah od eskalacije konflikta u Jemenu, što može rezultirati prekidom u isporukama nafte iz regiona Persijskog zaliva. U ovom trenutku, cene nafte padaju, ali ako ova sitacija potraje, moglo bi doći do zaokreta trenda", izjavio je tržišni analitičar singapurske kompanije "CMC markets", Nikolas Teo.

Kako navodi Frans pres, Jemen je država koja je mali proizvođač nafte i izlazi na moreuz Bab el Mandeb, kroz koji izvozi oko 3,8 miliona barela nafte dnevno.

Cena sirove nafte na svetskom tržištu za sada je na veoma niskom nivou zato što Saudijske Arabija, kao dominantna zemlja u proizvodnji nafte među članicama OPEK-a, nastoji da zadrži proizvodnju na nivou od 30 milijardi balera dnevno, a uz to, svetsko tržište je preopterećeno zalihama, naročito SAD, gde su zalihe rekordno visoke, izjavila je danas Tanjugu senior ekspert u agenciji FX Lider Ana Mihajlović.

Trenutno na svetsku cenu nafte imaju jak uticaj ratni sukobi Saudijske Arabije i Jemena, i na drugoj strani pregovora zapadnih zemalja sa Iranom, podsetila je Mihajlovićeva i ocenila da ukoliko se postigne načelni dogovor o zaustavljanju iranskog nuklearnog programa, to bi dovelo do rasta svetskih zaliha nafte usled povećanja produkcije iz Irana.

"Na globalnom nivou tržište je presnabdeveno naftom", naglasila je Mihajlovićeva i napomenulo da bi veća proizvodnja nafte iz Irane, koji ima četvrte po veličini svetske rezerve "crnog" zlata, dodadno povećala ionako velike svetske zalihe tog energenta.

U tom slučaju, cena nafte u svetu mogla bi dodatno da padne, ocenila je sagovornica Tanjuga.
Na drugoj strani, sukobi koji ne jenjavaju u Siriji, dobrom delu Iraka i najnoviji u Jemenu, mogu da utiču na rast cene nafte, zato što je Jemen zanemarljivi proizvođač nafte po količinama u svetskim okvirima, ali izlazi na moreuz Bab el Mandeb kroz koji se brodovima transportuje nafta prema Crvenom moru i dalje prema Sueckom kanalu, objasnila je Mihajlovićeva.

"Prema podacima Američkog instituta za naftu, od 2013. godine, sedam odsto ukupnog svetskog transporta nafte prolazio je kroz ovaj moreuz", kazala je Mihajlovićeva i dodala da ukoliko bi taj moreuz bio blokiran, transport nafte bi morao da se odvija putevima oko Afrike, a to poevćava troškove i vreme prevoza.

Odgovarajući na pitanje da li se na svetsku cenu nafte oseća uticaj promene kursa vodećih globalnih valuta, Mihajlovićeva je rekla da će cena nafte, naravno, pratiti vrednost dolara koji ima tendenciju rasta prema paketu najznačajnijih svetskih valuta i to bi moglo dodatno da spusti cenu nafte.
Prema njenim rečima, zaniomljivo je da u proteklih tri meseca svetska cena nafte nije reagovala na vesti sa Bliskog istoka, ali na vest o sukobu Saudijske Arabije i Jemenu, porasla je za pet procenata u roku od nekoliko sati.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
cena nafte na berzi svetske zalihe nafte rast zaliha nafte pad cene nafte cena nafte proizvođači nafte sukobi sirova nafte

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana