Tekst objavljen: 20.01.2016 9:43        


Cene nafte su danas u Aziji nastavile da padaju, približavajući se nivou od 27 dolara za barel, posle upozorenja Međunarodne agencije za energetiku (IEA) da je globalno tržište nafte preplavljeno zalihama. 

Cena nafte ide ka 27 dolara posle upozorenja IEA

Američka "laka" nafta WTI za isporuku u februaru je u jednom trenutku jutros pala na 27,49 dolara za barel, nivo koji je poslednji put viđen u septembru 2003. godine, da bi se nešto kasnije oporavila na 27,55 dolara.

Istovremeno, nafta tipa "brent" za isporuku u martu, koja je u ponedeljak nakratko pala ispod 28 dolara za barel, pojeftinila je za 63 centa, na 28,13 dolara za barel, prenosi agencija AFP, i dodaje da su obe vrste nafte na najnižem nivou za više od 12 godina.

"Izveštaj Međunarodne agencije za energetiku (IEA) odigrao je veliku ulogu u padu cena nafte", izjavio je analitičar kompanije "Filip fjučers" Danijel Ang.

IEA je juče upozorila da će cene nafte nastaviti da padaju, jer prekomerne zalihe nadmašuju tražnju, dok će povratak iranske nafte na tržište neutralisati bilo kakvo smanjenje proizvodnje u drugim zemljama-proizvođačima.

Globalno tržište nafte je preplavljeno zalihama zbog visokog nivoa proizvodnje u SAD i u članicama Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK), koje su krajem prošle godine odbile da smanje visok nivo proizvodnje kako bi sačuvale tržišni udeo.

Cene nafte su od sredine 2014. godine izgubile oko 75 odsto vrednosti, pogođene prekomernim zalihama, slabom tražnjom, usporavanjem rasta globalne ekonomije i jakim dolarom, navodi Frans pres.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
cena nafte pad cene nafte zalihe nafte svetske zalihe nafte proizvodnja nafte

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana