Zvanični kurs Evra za dan 18.01.21. :: 117.5806 rsd
Tekst objavljen: 23.02.2019 16:09        


Na svetskom tržištu nafte, cena "crnog zlata" prošle nedelje je osetno porasla. Vrednost je dostigla najviši nivo od novembra prošle godine, jer se članice OPEK-a pridržavaju dogovora o smanjenju proizvodnje. A Saudijska Arabija najavila je dalje rezove u proizvodnji, prenosi Seebiz.

Cena nafte drastično skočila prošle nedelje

Na londonskom je tržištu cena barela prošle nedelje skočila je 6,8 odsto, na 66,25 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupeo 5,5 odsto, na 55,60 dolara, piše SEEbiz.

Na skok cene nafte uticale su članice Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) i njihovi partneri na čelu s Rusijom. Oni se pridržavaju dogovora iz marta prošle godine, po kome su se obavezali da smanje proizvodnju za 1,2 miliona barela dnevno.

Uz to, vodeća članica OPEK-a Saudijska Arabija najavila je da će u martu smanjiti proizvodnju za pola miliona barela dnevno, više nego što je dogovoreno.

Na dodatno povećanje cena uticaće zatvaranje dela saudijskog polja Safanija, najvećeg naftnog polja na moru sa proizvodnim kapacitetom nešto većim od milion barela dnevno.

Prema navodima Reutersa, deo polja zatvoren je pre otprilike dve nedelje i trenutno nije jasno kada će ponovo proraditi punim kapacitetom.

Američke sankcije Venezueli i Iranu takođe ograničavaju ponudu nafte na svetskim tržištima, a u takvom okruženju analitičari investicione Bank of America Merrill Lynch procenjuju da bi OPEK u četvrtom ovogodišnjem tromesečju na tržište mogao plasirati 2,5 miliona barela nafte dnevno manje nego u istom razdoblju prošle godine.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
cena nafte opek-a nafta

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana