Tekst objavljen: 21.02.2015 1:25        


BEOGRAD, 6. februara (Tanjug) - Ministar finansija Dušan Vujović ocenio je danas da bi prilikom prodaje Telekoma Srbije mogla biti ponudjena za 40 do 50 odsto veća cena nego prilikom poslednjeg neuspelog pokušaja prodaje te kompanije, kada je vlada tražila 1,4 milijarde evra.

Cekuje 40 do 50 odsto veću cenu za Telekom Srbija

BEOGRAD, 6. februara (Tanjug) - Ministar finansija Dušan Vujović ocenio je danas da bi prilikom prodaje Telekoma Srbije mogla biti ponudjena za 40 do 50 odsto veća cena nego prilikom poslednjeg neuspelog pokušaja prodaje te kompanije, kada je vlada tražila 1,4 milijarde evra.
Vujović je podsetio da je 5. februara raspisan tender za izbor savetnika za privatizaciju Telekoma Srbija, što će omogućiti sagledavanje šta se još može uraditi na poboljšanju Telekoma pre privatizacije, pogotovo u uvodjenju novih tehnologija ili strukturnih intervencija.
Na pitanje da li će Telekom biti prodat do kraja godine, Vujović na konferenciji za novinare nije želeo da odgovori, ali je objasnio da će se na osnovu predloga izabranog savetnika tek odlučivati da li će se ta kompanija privatizovati, kada i po kojoj ceni.
"Zadržavamo pravo da ne idemo u privatizaciju ako ne dobijemo povoljne uslove, odnosno da idemo u privatizaciju ako dobijemo dobre uslove", kazao je on.
Prema rečima Vujovića, prednost Telekoma je to što ta kompanija ima veliko učešće na balkanskom tržištu i to podiže cenu.
Medjutim, Vujović smatra da ograničavajući faktor može da bude tržište koje ipak nije preveliko, kao i što nemamo dovoljno sredstava da se ulaže u razvoj i inovacije kako bi se držao korak u bici za tržište telekomunikacionih usluga.
Vujović je podsetio da je s MMF-om dogovoreno je da se prihodi od privatizacije mogu koristiti i za otplatu najskupljih dugova i za komletiranje najvažnijih infrastrukturnih projekata da bi se povećalo zapošljavanje i rast privrede.
Kada je pre četiri godine uradjena nezavisna procena tržišne vrednosti, Telekom Srbija je procenjen na oko 2,2 milijarde evra i tada je na medjunarodnom tenderu ponudjena prodaja paketa od 51 odsto te kompanije, sa minimalnom cenom od 1,4 milijarde evra.
Tada jedini ponudjač bio Telekom Austrije ponudio 950 miliona evra u gotovini, a ostatak traženog novca je ponudio kroz investicije, ali je tender propao zato što austrijska kompanija nije bila spremna da izdvoji toliku sumu odjednom.
U Telekomu Srbija najveći akcionar je država sa 58,11 odsto udela u akcijama, 20 odsto akcija poseduje sama kompanije, dok 14,95 odsto poseduju gradjani, a 6,94 zaposleni i bivši zaposleni Telekoma.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana