Tekst objavljen: 10.12.2013 13:30        


Kraćih zastoja u odobravanju subvencionisanih stambenih kredita ima, ali se očekuje da do kraja ove nedelje budu otklonjeni. U bankama potvrđuju da zastoja ima, ali da se očekuje da će donošenjem uredbe situacija biti rešena.

Čeka se i po mesec dana na subvencionisani kredit

Kada je došlo do promena u Vladi Srbije, ingerencije za subvencionisane stambene kredite sa jednog ministarstva finansija i privrede kojim je rukovodio Mlađan Dinkić, prebačene su na dva odvojena ministarstva - finansija i privrede, odnosno dva ministra Lazara Krstića i Saše Radulovića.

Primer u praksi

Vrednost nekretnine 100.000 evra
Učešće države 10.000 evra
Ušešće korisnika
kredita 10.000 evra
Kredit banke 80.000 evra
Kamatna stopa marža
(4,45%) + šestomesečni
EURIBOR (0,35%) = 4,85 evra
Rata 25 godina 460 evra
Rata poslednjih pet godina otplate 166 evra
U Komercijalnoj bancikažu da redovno obrađuju zahteve građana podnete za subvencionisane stambene kredite, a da one koje banka odobri prosleđuju na odobrenje u Nacionalnu korporaciju za osiguranje stambenih kredita.

- Odobrenje zahteva od NKOSK-a podrazumeva i rezervisanje novca iz budžeta RS namenjenih za finansiranje ove vrste kredita. Klijenti kojima je NKOSK odobrila kredite su blagovremeno obavešteni. Procedura realizacije subvencionisanih stambenih kredita podrazumeva da banka od NKOSK-a dobija ugovore koji su potpisani u Ministarstvu. U poslednje vreme ova procedura nešto duže traje - ukazuju u Komercijalnoj banci.

U bankama ističu da su ovi stambeni krediti uz subvenciju države naročito popularni jer Republika Srbija odvaja 10 odsto učešća, koje korisnik vraća bez kamate, i to poslednjih pet godina otplate, od ukupno 30 godina. I korisnik kredita mora da obezbedi 10 odsto učešća, dok 80 odsto od vrednosti nekretnine je kredit banke.


Za ove zajmove definisana je i kamatna stopa koja iznosi maksimalnih 4,5 odsto marže plus šestomesečni Euribor, koji trenutno iznosi 0,35 odsto.

Uslovi za subvencionisani stambeni kredit

- da je podnosilac zahteva za kredit državljanin Republike Srbije, sa prebivalištem na teritoriji Republike Srbije
- da nije stariji od 70 godina na dan dospeća poslednje rate
- da podnosilac zahteva, kao i njegov supružnik, ne poseduje u svom vlasništvu stambeni objekat u celosti
- da podnosilac zahteva, kao i njegov supružnik, nema stambeni kredit u korišćenju, osim kredita za adaptaciju
- da mesečna zarada podnosioca zahteva, kao i njegovog supružnika, ne prelazi 150.000,00 dinara (pojedinačno)

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
kupovina stana klijenti banke klijent banke banke krediti stambeni kredit stambeni krediti stambeni kredit subvencija subvencionisani stambeni krediti subvencionisani krediti stambeni kredit subvencija države krediti uz subvenciju države

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana