Tekst objavljen: 24.04.2023 15:45        


"S obzirom na brojke poslednjih nekoliko godina, trebalo bi sva zvona za uzbunu da zvone u svim gradskim središtima i među političarima"

Čak 9.000 radnji u Nemačkoj će ove godine biti zatvoreno, pokazuje istraživanje


Hiljade radnji u Nemačkoj zauvek će zatvoriti svoja vrata usled rasta operativnih troškova i pada kupovne moći potrošača, samo ove godine njih 9.000, a bez uspešnih radnji gradska središta nemaju mnogo perspektive u budućnosti, upozorilo je u ponedeljak nemačko udruženje trgovaca u maloprodaji HDE.

Broj maloprodajnih radnji u najvećoj evropskoj ekonomiji već godinama je u padu, a tokom pandemije koronavirusa trend njihovog zatvaranja se ubrzao jer su potrošači kupovali putem interneta, prenosi Poslovni dnevnik.

Svake godine u razdoblju od 2020. do 2022. vrata je trajno zatvorilo 11.000 fizičkih radnji. U razdoblju od 2015. do 2019. na godišnjem nivou u proseku se zatvaralo otprilike 5.000 radnji. U HDE predviđaju da će se u 2023. zatvoriti još 9.000 prodavnica.

Kada se na stranu stave mikro prodavnice, širom Nemačke posluje 311.000 radnji, dok je poređenja radi u 2015. bilo njih 373.000, podaci su tog udruženja.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


"S obzirom na brojke poslednjih nekoliko godina, trebalo bi da zvone sva zvona za uzbunu u svim gradskim središtima i među političarima. Bez uspešnih maloprodajnih radnji, gradska središta nemaju mnogo perspektive u budućnosti”, upozorio je predsednik HDE Aleksander fon Prin.

Dodao je da situacija s troškovima i kupovnom moći ponajviše utiče na manje specijalizovane maloprodajne radnje, poput modnih butika, prodavnica s obućom i pekara. Istovremeno, i mnogi veliki trgovački lanci smanjuju svoju mrežu radnji.

Sve veći broj praznih poslovnih prostora u mnogim mestima i gradskim središtima čini ih manje atraktivnim, a ugrožava i zdravlje preostalih preduzetnika, upozorio je Prin.

Kako bi usporili gašenje prodavnica, fon Prin navodi da bi "nebirokratski i brzi procesi odobravanja prenamene i menjanja zona morali da budud na vrhu liste prioriteta vlade".

"Umre li maloprodajni sektor, umire i grad", poručio je fon Prin.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
zatvaranje radnji Nemačka ekonomska kriza mala privreda

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana