Tekst objavljen: 06.07.2016 10:41        


Odluka o otvaranju poglavlja 23 i 24 doprinela je pojačanoj zainteresovanošću stranih investitora za ulaganje u Srbiju, izjavio je danas predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež. "Mi to već sada vidimo na terenu, vidimo u samim kontaktima sa kompanijama i investitorima. Na Samitu u Parizu pojedine naše kompanije imale su devet zahteva za razgovorima", rekao je Čadež za RTS.

Čadež: Otvaranjem poglavlja do više investitora

Dodao je da za nekoliko dana u okolinu Niša dolazi velika austrijska kompanija, koja je već krenula u realizaciju pogona, da je puno investitora iz Nemačke i Francuske koje su zainteresovane za dolazak u Srbiju.

Predsednik PKS ističe i da su otvaranje poglavlja i dolazak investitora defakto u direktnoj vezi kada se pogleda šta je investitorima zaista potrebno kada odlučuju gde će da ulože novac.

"Ono što je presudno jeste predvidivost, koja znači da znate u kom pravcu će se zemlja kretati, da kompanija može da računa da će u toj zemlji imati pravni okvir na koji je navikla i u kojoj posluje. Ono što smo posebno istakli je politička stabilnost, za privredu je važna predvidivost i stabilnost", istakao je Čadež.

Čadež podseća na iskustva zemalja poput Češke, Slovačke, Mađarske i Poljske, koje su najveće investicije dobijale kada su intezivirale usklađivanje svog zakonodavstva i pre ulaska u EU.

Kako kaže, one su najveći rast investicija i privrede doživele pre ulaska u EU, a uvećavale su BDP po 50 odsto, njihova kupovna moć je porasla za više od 60 odsto od 2003. do danas, Češka je po kvalitetu života prestigla Italiju i Veliku Britaniju.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
investitori Velika Britanija Francuska PKS Srbija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana