Tekst objavljen: 16.06.2015 16:34        


Deficit budžeta Srbije od početka godine snažno opada kao rezultat štednje, suzbijanja sive ekonomije, ali i jednokratnih faktora, pa se očekuje da će u 2015. minus u budžetu iznositi oko 180 milijardi dinara, odnosno 4,5 odsto bruto damaćeg proizvoda (BDP), ocenili su stručnjaci u ekonomskom biltenu Kvartalni monitor. 

Budžetski deficit u 2015. će biti 4,5 odsto BDP-a

Autori biltena, koji će biti predstavljen 23. juna, ocenili su i da je povećanje plata i penzija fiskalno neodrživo, dok BDP znatnije ne poraste, a to se ne može ocekivati pre 2017. godine. Na početku 2015. privreda Srbije pokazuje slabe znake oporavaka, ali će BDP na kraju godine opasti 0,5 odsto.

"Pokušaj da se BDP stimuliše rastom plata i penzija bio bi kontraproduktivan, jer bi doveo do rasta fiskalnog deficita i javnog duga. To bi, uskoro zahtevalo nove mere štednje u bliskoj budućnosti", upozorili su eksperti okupljeni u Kvartalnom monitoru.

Na predstojećoj promociji jubilarnog 40. broja Kvartalnog monitora najavljeno je učešće njegovog urednika i profesora Ekonomskog fakulteta Milojka Arsića i bivšeg urednika i osnivača mesečnika, sada potpredsednice Vlade Srbije, Kori Udovički, i bivšeg urednika i predsednika Fiskalnog saveta Pavla Petrovića.

Da bi se zaustavio rast javnog duga u odnosu na BDP potrebno je da se budžetski deficit obori na tri odsto BDP-a, a dodatno smanjivanje fiskalnog deficita treba da se ostvaruje preko smanjenja rashoda, navode autori.

Uštede se, kako tvrde, mogu ostvariti smanjivanjem broja zaposlenih u javnom sektoru, racionalizacijom mreža državnih ustanova, smanjivanjem subvencija..., a prihodi se mogu povećati suzbijanjem sive ekonomije.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
BDP bdp sbrije deficit budžeta štednja siva ekonomija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana