Tekst objavljen: 02.04.2016 17:30        


Broj stranih turista u Turskoj je smanjen u februaru za deset odsto, što je najveći pad u poslednjoj deceniji, prema danas objavljenim podacima turskog ministarstva za turizam. To je, kako ocenjuje agencija Rojters, posledica narastanja bezbednosne zabrinutosti koja je nagrizla ključni izvor prihoda za tursku ekonomiju.

Broj stranih turista u Turskoj pao za 10% u februaru

Prošlog meseca, broj stranih turista u Turskoj je pao za 10,32 odsto na godišnjem nivou, na 1,24 miliona ljudi, što je, prema saopštenju turskog ministarstva, najveći pad od oktobra 2006. godine.

Turska je ove godine bila pogođena nizom bombaških napada, među kojima su dva u Istanbulu, za koje je odgovornost preuzela Islamska država. U januaru, bombaš samoubica se razneo u istorijskom delu Istanbula, zbog čega je stradalo 12 nemačkih turista.

Interesovanje turista za Tursku bi, kako ocenjuje Rojters, moglo dodatno da splasne, nakon što je ovog meseca izvršen još jedan samoubilački bombaški napad u glavnoj trgovačkoj i turističkoj zoni u centru Istanbula, u kom je stradalo troje izraelskih i jedan iranski turista.

Osim toga, turistički sektor Turske trpi posledice i zbog zahlađenja odnosa sa Rusijom - koja je tradicionalno vodeći izvor turističih prihoda za Tursku - budući da je broj ruskih turista i više nego prepolovljen u februaru.

Odnosi između Moskve i Ankare su se pogoršali nakon što je Turska prošle godine oborila ruski vojni avion iznad teritorije Sirije.

Ekonomisti su prognozirali da će prihodi Turske od turizma pasti za četvrtinu u ovoj godini, što će državu koštati oko osam milijardi dolara, navodi britanska agencija.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
strani turisti turisti turska manje turista

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana