Tekst objavljen: 23.09.2020 11:00        


Britanska ekonomija je porasla u julu za 6,6 procenata u odnosu na prethodni mesec, pokazuju danas objavljeni zvanični podaci.Rastu je doprinelo dalje ukidanje ograničenja u sektoru usluga, pre svega ponovno otvaranje pabova, barova i restorana, izveštava Rojters.

Britanska ekonomija porasla u julu za 6,6 posto

Ekonomisti su u anketi britanske agencije predviđali rast bruto domaćeg proizvoda u julu od 6,7 procenata.Ipak, ukupna britanska proizvodnja je još uvek manja za 11,7 procenata u odnosu na nivo u februaru, pre izbijanja pandemije koronavirusa u Britaniji.

„Mada je nastavila da ide stabilno putem oporavka, britanska ekonomija još uvek mora da nadoknadi skoro polovinu od ukupnog gubitka BDP-a zabeleženog od početka pandemije“, naveo je Daren Morgan iz britanske Kancelarije za nacionalnu statistiku (ONS).

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Funta je pala prema dolaru pošto su statistički podaci pokazali da je proizvodnja u dominantnom sektoru usluga bila nešto slabija od očekivanja.

Naime sektor usluga je u julu porastao za 6,1 posto u odnosu na očekivani rast od 7,0 procnata.

Rast u znatno manjem proizvodnom i građevinskom sektoru je nadmašio prognoze, napominje Rojters, ne navodeći konkretne podatke.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
funta rojters sektor

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana