Tekst objavljen: 11.10.2013 12:30        


Građani BiH se iz godine u godinu sve više kreditno zadužuju putem kartica, tako da je taj dug do sada narastao na blizu četvrt milijardi konvertibilnih maraka.

Bosanci preživljavaju na karticama, ali ih to skupo košta

Poslednji zvanični podaci Centralne banke BiH pokazuju da je sve veći broj građana aktivirao dugovanja na kreditnim karticama - presek stanja dugovanja po ovom osnovu, iz avgusta ove godine, svedoči da su karticama zaduženi 223,6 miliona maraka (oko 110 miliona evra).

Ukoliko ovu cifru upredimo s krajem 2008. godine, kada je zaduženje na karticama iznosilo 97,7 miliona maraka, veoma lako se zaključuje da se u tom periodu ono više nego udvostručilo, precizira banjalučki dnevnik.

Iako ova cifra u odnosu na svotu ukupne kreditne zaduženosti građana BiH nije velika, čnjenice ukazuju da građani u vreme ekonomske krize, pored dugovanja po osnovu nenamenskih kredita i otvorenih minusa na tekućim računima, nimalo "ne štede" ni svoje kreditne kartice.

Predsednik Sekcije za bankarstvo Udruženja ekonomista SWOT Marko Đogo ocenio je da se građani lako odlučuju na zaduženja na karticama jer je do tog novca relativno lako doći.

- Kartice su kredit kao svaki drugi, ali je procedura dolaska do tog novca mnogo jednostavnija u odnosu na klasično zaduživanje. Građanima je često mrsko da prolaze kroz kreditnu proceduru odobrenja manjih kredita u bankama, pa zato kada su im brzo potrebni manji iznosi novca lako posegnu za aktiviranjem kreditne kartice, uprkos tome što znaju da će plaćati veće iznose kamata - objašnjava Đogo.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
BiH bosna i hercegovina kartice kreditne kartice kreditna kartica kamate na kartice kamate na karticu plaćanje karticama ekonomska kriza

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana