Tekst objavljen: 09.09.2015 11:59        


Privredna komora malih i srednjih preduzeća ne podržava povećanje minimalne cene rada u ovom trenutku, i umesto toga predlaže bolju kontrolu rada na crno. 

Bolja kontrola umesto povećanja cene rada

"Iako je očigledan težak socijalni status dela radnika smatramo da bi se povećanjem minimalne cene rada ugrozio opstanak velikog broja malih i mikro preduzeća koje čine najveći broj registrovanih privrednika", navode u toj asocijaciji i dodaju da sa pažnjom prati rad Socijalno ekonomskog saveta.

Članovi Socijalno-ekonomskog saveta, inače, nisu na sednici održanoj u ponedeljak doneli odluku o visini minimalne cene rada za 2016. godinu, a sledećeg ponedeljka biće održana nova sednica tog tela kad će biti poznat konačan stav SES-a po tom pitanju.

Privredna komora malih i srednjih preduzeća ukazala je na nekoliko činjenica vezanih za ono što je sektor MSPP već uradio i kako se, ističe, pozitivno odnosio prema poslovonju u ovim teškim vremenima.

"Kao prvo, smanjen je broj nezaposlenih za 5,6 odsto i sa činjenicom da zabrane zapošljavanja u javnom sektoru jasno je da većina ovih radnika radi u privatnom sektoru", navode u toj komori.

Uz to, podsećaju, prema zvaničnim podacima u ovoj godini doći će do privrednog rasta od 0,5 do jedan odsto.

Takođe, u Srbiji inflacija će biti u rangu jedan i po do dva odsto, a realan indeks neto zarada povećan za 2,8 odsto.

"Kursne razlike u odnosu na evro takođe će biti u granicama pada od 1,5 do dva odsto. Sve ovo predstavlja uspeh, ali i teret koje je privatni sektor već ostvario i podneo i jasno pokazuje da je već ostvareno povećanje zarada u prethodnom periodu", tvrde u komori.

Zbog svih ovih rezultata smatramo da minimalna cena rada treba da ostane na ovom nivou do početka novog razvojnog ciklusa, koji će omogućiti realan rast minimalne cene rada, a usko je vezan i bitno zavisi od aktivnosti finansijskog sektora odnosno povoljnijeg finasiranja kako sektora MSPP tako i stanovništva, ponovili su u komori.

Zaključuje se da je to sve u cilju jačeg investicionog ciklusa koji će omogućiti dalji rast zaposlenosti, a samim tim i dalje povećanje zarada.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
cena rada zaposleni plate radnika preduzeća

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana