Tekst objavljen: 10.10.2016 15:10        


Energetska efikasnost u svetu povećana je prošle godine, iako niske cene nafte po pravilu smanjuju ulaganja u tom segmentu jer su prinosi manji, prema danas objavljenom izveštaju Međunarodne agencije za energetiku (IEA). 

Bolja energetska efikasnost uprkos niskim cenama nafte

Povećanje energetske efikasnosti od 1,8 odsto u 2015. godini je usledilo u trenutku kada su cene nafte pale za čak 60 odsto u odnosu na rekord iz 2014. godine, prenosi agencija Frans pres.

Takvi podaci su nadmašili povećanje energetske efikasnosti od 1,5 odsto iz 2014. godini i tri puta su veći u odnosu na prosečan godišnji rast energetske efikasnosti iz protekle decenije.

IEA je utvrdila da su propisi koji se tiču vozila i zgrada najviše doprineli poboljšanju energetske efikasnosti.

Poboljšanje energetske efikasnosti je doprinelo tome da tražnja za energentima stagnira u prošloj godini u 29 industrijalizovanih zemalja sveta koje su članice IEA, dok je tražnja za energentima u Kini porasla za samo 0,9 odsto, što je najsporiji tempo rasta za dve decenije, uprkos privrednom rastu od 6,9 odsto.

Postoji, međutim, još dosta prostora za poboljšanje efikasnosti, navodi IEA, dodajući da je širom sveta još uvek neiskorišćeno dve trećine energetskih potencijala.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
pad cene nafte cena goriva energetska efikasnost

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana