Tekst objavljen: 03.10.2016 9:59        


Cene nafte su pale danas sa najvišeg nivoa u šest nedelja, pošto su proizvođači u SAD povećali bušenja a Iran saopštio da nastoji da poveća izvoz nakon što su članice Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK) dogovorile smanjenje proizvodnje na sastanku prošle sedmice. 

Blumberg: Amerikanci pojačali bušenje, nafta pala

Cene naftnih fjučersa u Njujorku su pale čak za 1,0 odsto nakon rasta za 8,0 procenata u prethodne tri trgovinske sesije, izveštava agencija "Blumberg".

Pumpanje sirove nafte u SAD je poraslo petu nedelju uzastopno, dostigavši najviši nivo od februara, objavila je kompanija "Bejker Hju" na svojoj internet stranici.
Iran želi da poveća izvoz na 2,35 miliona barela dnevno u narednim mesecima, izvestila je državna novinska agencija Irna. Ta članica OPEK-a trenutno izvozi 2,2 miliona barela dnevno.

Američka "laka" nafta WTI za isporuke u novembru pala je za 46 centi na 47,78 dolara po barelu na robnoj berzi u Njujorku, dok je na trgovanju rano popodne u Hong Kongu koštala 47,90 dolara, navodi "Blumberg".

Američka naftna referenca je u petak, 30. septembra, porasla za 41 cent na 48,24 dolara, što je bio najviši nivo od 19. avgusta. Cene ovog tipa nafte su u septembru zabeležile rast od 7,9 odsto.
Severnomorska sirova nafta "brent" za isporuke u decembru oslabila je za 45 centi, ili 0,9 odsto, na 49,74 dolara za barel na ICE evropskoj berzi fjučersa sa sedištem u Londonu. U petak je "brent" nafta za novembarske isporuke pala za 18 centi na 49,06 dolara.

Američki naftaši su u sedmici završenoj 30. septembra pokrenuli bušenja na još sedam platformi, čime je njihov ukupan broj, prema "Bejker Hjuu", povećan na 425. Ukupno se sada u SAD pumpa 8,5 miliona barela dnevno, pokazuju nedeljni podaci Uprave za energetske informacije.

Ruska proizvodnja se u septembru popela na 11,11 miliona barela dnevno, prema podacima pokazateljima odeljenja CDU-TEK ruskog ministarstva energetike.

Investitori su poveća i svoje duge pozicije u WTI nafti za 24.131 fjučers i opciju, ili za 8,1 odsto u nedelji zaključno sa 27. septembrom, prema podacima Komisije za trgovanje robnim fjučersima.
Opklade na pad cena su opale, navodi "Blumberg".

"Nafta će se verovatno trgovati na nivou između 45 i 50 dolara za barel kako se približavamo novembru", ocenjuje Angus Nikolson, tržišni analitičar u kompaniji IG Markets iz Melburna.

Dodaje, takođe, da trgovci čekaju da vide odgovore na pitanja o tome kako će OPEK razrezati nove limite proizvodnje po zemljama i kako će naterati članice da se drže dodeljenih kvota, odnosno da ne probijaju dogovorene nivoe proizvodnje.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
cena nafte drastičan pad cene nafte proizvodnja nafte opek-a

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana