Tekst objavljen: 27.05.2019 11:50        


Ljubiša Jovanović iz okoline Niša vlasnik je rasadnika i plantaže koja se uspešno bavi proizvodnjom godži bobica, njihovom preradom i prodajom sadnog materijala.

Biznis ideja: Godži bobice mogu da donesu i do 60 hiljada evra

Na ovaj posao se odlučio nakon izlečenja od raka debelog creva, a podržali su ga supruga i dva sina. Njihov cilj je da naprave mini fabriku za preradu.

U svom rasadniku i oglednoj plantaži imaju 11 varijeteta godžija, a jedini u Evropi imaju crni godži (black goji berry), koji se ubraja u najlekovitije i najprofitabilnije biljke danas.

"Specifična je berba crnih bobica, jer se obavlja pincetom, sa peteljkom, da ne bi došlo do isticanja soka i oksidacije", objašnjava Jovanović.

Godži se može gajiti na zemljištima koja su plodnija, ocedna i na sunčanim terenima. Uspeva na nadmorskim visinama od 100 do 1.000 metara.

"Gaji se plantažno i u baštama za lične potrebe. Može da se sadi tokom cele godine od marta do kasne jeseni. Razmak u redu je metar, a između redova 2,5 metra. Za podizanje plantaže potrebni su stubovi i žice (špalir), zalivni sistem kap po kap kao i protivgradna mreža", navodi proizvođač.

Biljka cveta od juna do novembra, a sazrevanje plodova je sukcesivno. Berba se obavlja ručno. Bobice se mogu čuvati zamrznute duže vreme. Ukoliko se suše, to se obavlja na suncu u tankom sloju i u sušarama na temperaturi od 40 do 60 stepeni.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Prvi plodovi stižu u godini sadnje, a u drugoj godini po stablu ima oko kilogram ploda. Treće godine se očekuje tri kilograma ploda, a svake sledeće rodnost se utrostručuje. Sa hektarom od 4.000 sadnica i otkupnom cenom od 5 evra po kilogramu, očekivana zarada u trećoj godini je oko 60.000 evra po hektaru.

Godži bobice se koriste za detoksikaciju organizma, regeneraciju tkiva, podizanje otpornosti celokupnog organizma, štite jetru i bubrege, povoljno utiču na cirkulaciju...

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
godži bobice goji godži poljoprivreda biznis biznis ideja

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana