EUR 117,58 USD 99,50 CHF 109,04

Kursna lista


Zvanični kurs Evra za dan 06.08.20. :: 117.5808 rsd

Tekst objavljen: 06.07.2019 13:00        


Cena bitkoina se oporavila i krajem juna (26. juni) dostigla najviši nivo u 2019. godini od skoro 14.000 dolara. Ukupna tržišna vrednost bitkoina iznosi oko 200 milijardi dolara, što je za oko 67 milion dolara više od ukupne tržišne vrednosti svih ostalih kriptovaluta zajedno.

Bitkoin porastao čak 200 posto u 2019. godini

KapitalRS, za sve koji su zainteresovani da nauče kako da trguju cenom bitkoina na online berzi (takozvani finansijski ugovor za razliku, engl. CFD) ili jednostavno žele da prošire svoje znanje, pripremio je besplatni priručnik “Kako trgovati cenom bitkoina”. 

Interesovanje za bitkoin i kriptovalute među nekim od najvećih tehnoloških kompanija na svetu kao što su Facebook i Apple ukazuje na sve veće poverenje u bitkoin, kriptovalute i blockchain tehnologiju. Osim toga, i regulisane berze su na putu da u potpunosti prepoznaju legitimitet ovog finansijskog instrumenta što daje dodatnu podršku kriptovalutama.

Još jedan od razloga naglog oporavka od čak 200% u ovoj godini je takozvani "halvening"kojim se zarada za "rudarenje" bitkoina smanjuje za polovinu. Trenutna zarada iznosi 12,5 bitkoina. Zarada za "rudare" se umanjuje za polovinu svakih nekoliko godina kako bi se inflacija držala pod kontrolom. Eksperti tvrde da će do maja 2020. godine zarada pasti na 6,25 bitkoina. Manja zarada smanjiće proizvodnju bitkoina, što povećava rast njegove vrednosti.

Raniji, nagli rast bitkoina bio je izazvan preteranom popularnošću među investitorima amaterima što je bilo neodrživog rasta, ali ovaj put jačanje cene podstiču ozbiljniji investitori, a ne oduševljeni pojedinci koji reaguju na svaku novu vest.

Takođe, lideri grupe G-20 su na nedavno održanom samitu krajem juna u Osaki, u Japanu,objavili zajedničku deklaraciju o kriptovalutama u kojoj je potvrđeno da kriptovalute ne predstavljaju pretnju za svetsku finansijsku stabilnost i da tehnološke inovacije mogu doneti velike koristi svetskoj ekonomiji.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
kriptovalute bitcoin novac

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana

Prosečna ocena: 4.19

ostavite komentar