Tekst objavljen: 15.01.2017 9:59        


Cena virtuelne valute bitkoin je dramatično pala nakon što je kineska centralna banka objavila da sprovodi istragu na platformama za trgovanje virtualne valute, javlja agencija Frans pres. 

Bitkion se "topi" pošto Kina vodi istragu u menjačnicam

Narodna banka Kine (PBoC) je saopštila juče da je poslala inspekcijske timove na nekoliko glavnih trgovinskih platformi za bitkoin u Pekingu i Šangaju, nakon čega se vrednost digitalne valute survala, pri čemu je indeks bitkoina, koji predstavlja prosečnu cenu na glavnim berzama, pao za više od 15 odsto na 752,11 dolara.

Vrednost bitkoina se jutros blago oporavila na 768,76 dolara, ali je i dalje daleko ispod rekordnih prošlonedeljnih nivoa.

Potez kineske centralne banke je izazvalo bojazan da Peking razmišlja o obračunu sa digitalnom valutom u okviru proširenja svoje borbe protiv odliva kapitala u inostranstvo.
Najveći deo svetskog trgovanja bitkoinom se obavlja u Kini.

Cena bitkoina je početkom ovog meseca skočila iznad 1,100 dolara, pošto su investitori pohrlili u virtuelnu valutu zbog pada juana na osmogodišnji minimum.

"Rast bitkoina tokom prethodnih nekoliko nedelja je verovatno bio podstaknut odlivom kineskog kapitala i špekulacijama, zbog čega strahovanje da će Kina zauzeti čvršći stav prema korišćenju bitkoina verovatno vrši pritisak na cenu", izjavio je Gil Luria, analitičar u "Redbus Securities" za "Blumberg news".

Istraka kineske centralne banke usmerena je na kursne razlike, manipulisanje tržištem, pranje novca i rizike po finansijsku sigurnost, navela je banka u saopštenju.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
kina vrednost bitkoina trgovanje bitkoima bitkoin pad bitkoina

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana