Tekst objavljen: 22.05.2018 10:39        


Vreme pomame za kreditima davno je zaboravljeno. Međutim, kako se tržište nekretnina oporavlja, a negde treba i živeti, šta je bolje ili isplativije – zadužiti se, na primer za 80.000 evra za neki prosečni stan ili plaćati najam?

Biti podstanar ili kredit od 80.000 EUR za stan?

Najam u takvom stanu košta oko 350 evra, rata 20-godišnjeg kredita oko stotinu evra više, piše Dnevnik.hr.

Biti ili imati – podstanarstvo ili kredit? Mnogi smatraju kako je, bez obzira na velike finansijske izdatke, kredit bolje rešenje, jer biti svoj na svome sigurnije je rešenje. Međutim, sledećih 20 do 30 godina nismo na svome. Vlasnik je stana, sve do otplate kredita – banka.

Kao i u svemu, imamo argumente pro et contra. Ako niste stalno zaposleni, često se selite ili menjate posao, ulazak u kredit, koji mnogi finansijski analitičari zovu nužno zlo, nije pametno rešenje. Doduše, u tim uslovima ne znamo koja bi vam banka i odobrila kredit.

S druge pak strane planirate li dugoročno, u koliko-toliko sigurnim uslovima, kredit je bolja opcija. Nakon predugog vremena otplate kredita, ipak ste vlasnici nekretnine.

Zanimljivo je kako stranci, za razliku od nas, nemaju toliku potrebu da poseduju nekretninu.

Iznenađuje činjenica da je u nerazvijenim zemljama mnogo češća praksa da se poseduje nekretnina nego da se unajmljuje. Nakon izvesnog broja godina, ako bi imao sreću da ga zaobiđe otkaz, korisnik kredita postao bi punopravni vlasnik stana. Podstanar bi ostao punopravni vlasnik svoje, kreditom neopterećene plate i ušteđevine koju je mogao da izdvaja.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

2 komentara

  1. User image
    pera 22.05.2018 18:14

    Kako se vi gadjate evrima Plata 250 eura a stanovanje 350 eura.
    u kojoj to još sretnoj zemlji ima stanarina veća od plate.Izgleda da smo mi čudo nevidjeno
    Evropo uči kako se živi sa 250 eura a stan plaća 350.Esad nemoj da nas primiš.Pa mi smo vam genijalci ,a ko se još odriče genija.

  2. User image
    Zeljko 23.05.2018 13:16

    Pa kad bi svako radio kao ja i moja zena tri posla mogao bi da kupi i kucu i dva stana kao mi. Pa za kukanje i 250€ je puno. Nego ucite usavrsavajte se napredujte i sve se moze

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
stambeni kredit kupovina stana rata kredita podstanari stambeni kredit

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana