Tekst objavljen: 20.04.2015 16:59        


U Srbiji se ne očekuju drastične promene cene goriva iako je trend rasta cene sirove nafte u prva četiri meseca 2015. uticao na poskupljenje goriva, rekli su u ponedeljak u Udruženju naftnih kompanija Srbije (UNKS).

Bez većih promena cena goriva

Generalni sekretar UNKS Tomislav Mićović rekao je agenciji Beta da se kretanje cene sirove nafte između 47,82 i 64,22 dolara za barel od početka ove godine prelilo na cenu goriva koju plaćaju krajnji kupci, ali ne direktno i ne u istoj srazmeri.

"Cena sirove nafte je povećana za oko 33 odsto, a cena goriva na benzinskim stanicama u regionu je porasla u proseku za oko pet odsto, različito od zemlje do zemlje i u zavisnosti da li je u pitanju dizel ili benzin gorivo", rekao je Mićović.

Prema njegovim rečima, kada se u procenu uključi i uticaj kursa dolara, postaje jasno koliko je teško dati dugoročnu prognozu kretanja cena.

"U svakom slučaju ne očekuju se onako drastične promene kakve su zabeležene u drugoj polovini 2014. godine, kada su izražene u procentima, promene cena u samo jednom mesecu bile dvocifrene", rekao je Mićović.

On je podsetio da polovinu cene goriva u Srbiji predstavljaju državna zahvatanja kroz akcizu i porez na dodatu vrednost.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
pumpe gorivo cene goriva promena cene goriva

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana