Tekst objavljen: 30.10.2015 15:57        


Na Produktonoj berzi u Novom Sadu ove sedmice nije bilo trgovanja, jer je u ponudi bilo samo 125 tona kukuruza, za koji nije bilo kupaca, navedeno je u izveštaju. Da bi tokom cele jedne nedelje trgovanje na berzi u potpunosti izostalo, neophodno je da se uporedo pojavi nekoliko različitih faktora. 

Bez trgovanja na Produktnoj berzi

Ovonedeljni izostanak trgovanja pokazuje koliko je tržište Srbije samo jedna karika u lancu svetskog tržišta i koliko je zavisno od dešavanja, kako od regionalnog, tako i od svetskog tržišta.
Trenutno svaka strana u trgovanju čvrsto drži svoju poziciju, ukazuju stručnjaci Berze.

Duža od uobičajne žetve je uticala na pasivnost ponude, čak ni silosi nisu bili primorani da prodaju robu koja prevazilazi njihove kapacitete, što za ovo doba godine nije nimalo uobičajeno. Stiče se utisak kao da strane u trgovini testiraju strpljenje i finansijske mogućnosti one druge strane i očekuje korekciju cene u svoju korist, navodi se u izveštaju.

Na tržištu kukuruza žetva je usled poboljšanja vremena, odnosno konačnog prestanka padavina, nastavila ubrzanim tempom. Na domaćem tržištu se trenutno nudi kukuruz između 17,60 i 18,15 dinara po kilogramu sa uračunatim PDV-om.

Međutim, visoka cena koju traže kupci, u odnosu na stabilnih 152-154 evra po toni koliko je u Konstanci, predstavljali su faktor spoticanja na ovom tržištu. Nastavak pada vrednosti evropske valute, u odnosu na američki dolar, predstavlja jedan od elemenata koji bi pozitivno mogao da utiče na izvoz evropskih, odnosno srpskih trgovaca na međunarodnom tržištu.

Stabilnost cene pšenice i dalje uliva poverenje učesnika, tako da značajnije cenovne oscilacije, koje mahom i pokreću trgovanje, ove marketinške godine gotovo u potpunosti izostaju na ovom tržištu. Pad evra i rast cene u Rusiji je nakon dužeg vremena učinio evropsku pšenicu konkurentnijom na svetskom tržištu.

Sezonska kretanja i prethodno pomenuta dešavanja bi mogla u predstojećem periodu da pokrenu i ovo tržište, ali je, prema stručnjacima Berze, očigledno rano govoriti o tome.

Da li će se primirenost gotovo celokupnog tržišta primarnih poljoprivrednih proizvoda nastaviti i u narednom periodu i koliko će potrajati nije izvesno. Jedino je izvesno to da trenutna situacija gotovo nikom ne ide u prilog i da će jedna strana popustiti, što će ponovo oživeti trgovanje.

Neuobičajeno dug period pasivnosti učesnika, tj. odsustvo trgovanja je za posledicu imalo i nepromenjenu vrednost berzanskog indeksa. Tako je PRODEX danas imao identičnu vrednost onoj sa kraja prošle nedelje od 205,83 indeksnih poena.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
poljoprivredni proizvodi produktna berza trgovanje na berzi

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana