Tekst objavljen: 16.05.2018 9:23        


Sve oči srpskih putnika uprte su ka predstojećem samitu EU - Zapadni Balkan u Sofiji, na kojem će biti aktivirana inicijativa, a možda i potpisan sporazum o ukidanju rominga za sve zemlje ovog regiona.

Bez rominga na Balkanu?

- Bugarska je reaktivirala inicijativu i najavili su da bi na samitu u Sofiji mogao da se potpiše sporazum o ukidanju rominga i za sve zemlje Zapadnog Balkana - najavio je ministar trgovine i telekomunikacija Rasim Ljajić.

Želja zemalja, koje su u različitim fazama pristupanja EU, da građani koji putuju u države Evropske unije plaćaju iste cene usluga kao u domaćem saobraćaju, nije prošla najbolje. Tačnije, razlog zbog kog smo odbijeni je da ta direktiva važi samo za članice EU. I dok Srbija ne uđe jednog dana u EU, ostaju nade da će u Sofiji na samitu, koji počinje 17. maja, biti ukinut roming bar za putovanja u Crnu Goru, Makedoniju, BiH i Albaniju.

Ipak, ukoliko bude usvojen ovaj sporazum, građani Srbije mogli bi već ovog leta po "domaćim" tarifama da razgovaraju u Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini i Albaniji.

U okviru regiona, inače, već postoji sporazum o snižavanju cena rominga. Prema njemu su cene u mobilnoj telefoniji u Srbiji, BiH, Crnoj Gori i Makedoniji poslednji put snižene lane, 1. jula. Tako su utvrđene maksimalne cene razgovora, poruka i prenosa podataka koje operateri mogu da zaračunavaju u ove četiri države.

MINUT ODLAZNOG POZIVA 0,19 EVRA

Prema tarifniku koji je do daljeg na snazi, maksimalne dozvoljene cene u romingu u ovim zemljama su 0,19 evra za minut odlaznog poziva, što sa PDV-om iznosi, po trenutnom zvaničnom kursu, 27 dinara. Dolazni minut sme da košta najviše 0,05 evra, odnosno sedam dinara, SMS poruka šest evrocenti, odnosno 8,5 dinara sa porezom, a jedan megabajt 20 erocenti, odnosno najviše 28,4 dinara sa porezom

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
mobilni telefoni besplatni roming bez rominga unutar EU roming

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana