Tekst objavljen: 03.04.2019 9:50        


U PIO kažu da ne prestaje svaki radni odnos sa 65 godina starosti, jer zaposleni i poslodavac mogu da se dogovore o produžetku rada

Bez plaćenih 15 godina doprinosa nema penzije

Da li svaki bivši zaposleni, koji nije imao sreću da radi ni 15 godina a napunio je 65 godina starosti, mora da ostane bez penzije? Ili ipak postoji način da ostvari kakvu-takvu penziju i da mu prethodne uplate doprinosa ne propadnu.Upravo se za to proteklih dana interesovao bračni par Staković iz Ljiga. On, kaze, ima 65 godina i svega pet godina staža. Supruga ima 51 godinu i ako sad počne do 65. godine imaće 14 godina staža. Opet neće moći da prima penziju.

– Supruga može da počne da radi u obližnjoj prodavnici. Samo, šta će sa 14 godina staža kad po zakonu mora da radi najmanje 15 da bi se penzionisala – pita on.

Da li, dodaje, to znači džaba sve uplate i kome onda ide taj novac koji je poslodavac uplaćivao? Ima li načina da bar ona, ako ja već ne mogu, nekako dobije penziju posle 14 godina rada? Kaže da su ceo život radili na nadnicu i od toga živeli, ali to im nije bilo dovoljno da istovremeno uplaćuju poljoprivrednu niti samostalnu penziju.

– Pet godina sam radio kao vozač teških poljoprivrednih mašina ali je firma propala, tako da sam ostao samo s tim doprinosima koji mi danas ništa ne znače – priča Staković. U PIO fondu odgovaraju da ne prestaje svaki staž samim tim što je neko napunio 65 godina starosti. Potrebno je da neko ima najmanje 15 godina radnog staža i uplaćenih doprinosa. Prema odredbi člana 175 tačka 2 Zakona o radu, radni odnos prestaje kada zaposleni navrši 65 godina života i minimum 15 godina staža. I to pod uslovom da se zaposleni i poslodavac drugačije ne dogovore.

Ovi uslovi su, ističu u PIO fondu, kumulativni, što znači da radni odnos ne mora da prestane kad neko proslavi 65. rođendan. Naprotiv. Za zaposlene, koji su u radnom odnosu i posle 65. godine, poslodavac je u obavezi da, kao i do tada, uplaćuje doprinose za PIO na osnovu kojih se utvrđuje ukupan staž. Znači, važno je da ima 15 godina uplaćenih doprinosa.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Osim toga Zakonom o PIO nije propisano da osiguranik po bilo kom osnovu zaposlenosti, bilo da je reč o samostalnim delatnostima ili poljoprivrednim, prestaje da radi s navršenih 65 godina, kažu u PIO fondu. Tako da u ovim okolnostima ako se supruga zaposli, može da ostvari penziju, ako nastavi da radi i posle 65. godine jer će imati najmanje 15 godina uplaćenih doprinosa pa pare za uplaćene doprinose neće propasti.

2 komentara

  1. User image
    Svetlana Andjelic 03.04.2019 15:01

    A sta na primer u slucajevima kada neko ko ima uplacene doprinose za 20, 30 i vise godina i premine usled bolesti ili neke nesrece? Zasto se te uplate u nekom procentu makar ne priznaju naslednicima - ne kao godine staza... Nek rade deca do 65. godine ali neka im udje u prosek neki procenat od uplata preminulih roditelja koji su deecenijama uplacivali u penzioni fond a da nisu ni docekali penziju... ili na primer ode roditelj u penziju sa punim stazom od 40 godina i premine posle manje od godinu dana... uplacivao 40 godina a nije primao penziju ni godinu dana a deca im sad ostaju bez posla, nezaposleni, primaju socijalnu pomoc i sl. cekaju da napune 65 god da bi primali minimalne penzije od 10-15 hiljada za svoj napabircen staz od 15-20 godina a roditelji uplacivali 40 godina a nisu primali ni godinu dana penzije i preminuli... Yasto njihove uplate ne bi povecali danas-sutra penyije njihove dece... Sta je sa tim novcem koji uopste nije mali... Pitam na osnovu slucajeva iz moje okoline...

  2. User image
    Zappa 14.04.2019 20:43

    Imam 13 godina radnog staza i za 3 nedelje punim 65 godina. Nezaposlen sam, a pitanje glasi: da li mogu pre navrsenih 65 godina poceti samostalno uplacivati doprinose i za dve godine ostvariti penziju?
    Hvala.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
plaćanje doprinosa pio fond srbije 15 godina doprinosi doprinosi za penziono

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana