Tekst objavljen: 23.02.2018 15:58        


U Evropi ukidaju oznaku "najbolje upotrebiti do", zbog velikog bacanja namirnica. EK: Treba da ostane "upotrebiti do". Kod nas jedan datum trajanja.

Bez dva isteka roka upotrebe

Evropa je shvatila da baca mnogo hrane, a da je jedan od razloga taj što se proizvođači preporučenim rokom trajanja trude da u "najboljem izdanju" stignu do kupca. Zato Evropska komisija razmatra da ukine oznaku "najbolje upotrebiti do" i na deklaracijama ostane samo "upotrebiti do". To bi trebalo da smanji količine namirnica koje završavaju na otpadu, ali bi moglo da dovede i do toga da Evropljani jedu manje kvalitetnu hranu nego dosad. I Srbija ima preporučene rokove trajanja, ali njihovo ukidanje ne bi ništa promenilo jer naš zakon kaže da na deklaracijama ne smeju biti dva datuma o isteku roka upotrebe. Preporučeni je ujedno i jedini prihvatljiv.

Ispitivanja o uticaju oznaka rokova trajnosti na bacanje hrane u Evropskoj uniji pokazuju da se oko devet miliona tona hrane u Evropi godišnje baci, upravo zbog oznaka roka upotrebe namirnica. Istraživanje je rađeno u 109 trgovina na teritoriji osam članica EU, a obuhvatalo je 2.296 proizvoda.Ove analize pokazuju da bi ukidanjem oznake "najbolje upotrebiti do", Evropa bacala znatno manje mlečnih proizvoda, svežih sokova, pakovanog mesa i ribe.

REKLAMNI TRIK
U POTROŠAČKIM

organizacijama ističu da je oznaka "najbolje upotrebiti do" samo reklamni trik. Petar Bogosavljević, predsednik Pokreta potrošača kaže da su preporučeni rokovi proizvođača nastali pod pritiskom biznisa. - Njihov cilj je bio da dovedu kupca u zabludu - kaže Bogosavljević. - Tako se privlači pažnja potrošača, koji veruje da treba ispoštovati rok koji proizvođač preporučuje. Često se iza tih oznaka "najbolje" kriju najduži mogući rokovi trajanja.

- Pravilnik o deklarisanju, označavanju i reklamiranju hrane u članu 23 navodi da se oznaka "najbolje upotrebiti do" navodi kada se datum označava danom, a "najbolje upotrebiti do kraja" u ostalim slučajevima kada se rok označava mesecom ili godinom - kaže Danica Zarić, direktorka instituta "IHIS nutricionizam". - Danom se označava rok upotrebe kod lako kvarljivih namirnica. Ne možete imati dva datuma isteka roka upotrebe u Srbiji.

Istraživanje Evropske komisije pokazuje da malo građana EU razume razliku između oznaka "najbolje upotrebiti do" i "upotrebiti do". Evropski stručnjaci kažu da preporučeni rokovi upotrebe znače da je do tog dana proizvod najkvalitetniji, ali da su i nakon isteka tog roka proizvodi zdravstveno bezbedni i da se mogu koristiti. Sve do datuma za koji piše "upotrebiti do". Kako tvrde, to konkretno znači da ako čokolada ima probiotska svojstva, proizvođač garantuje ta svojstva do određenog roka upotrebe. Ta čokolada će i posle biti ispravna, ali možda tih probiotskih bakterija neće imati dovoljno ili ih uopšte neće biti.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
hrana namirnice akcije kupovina prodavnica

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana