Tekst objavljen: 07.07.2014 15:00        


Na račune građana koji su dobili besplatne akcije na ime dividende dosad je ukupno uplaćeno 600 dinara, a uskoro treba očekivati i novih 340 dinara od NIS-a. Akcionari koji su 2010. dobili po pet besplatnih akcija NIS-a uskoro će dobiti i po 80,22 dinara po akciji bruto, odnosno 68 dinara po akciji, kada se oduzme porez na dobit.

Besplatne akcije do danas građanima donele 5.000 dinara

Ova kompanija će za dividendu ukupno isplatiti 13,1 milijardu dinara, što je 25 odsto od njene prošlogodišnje dobiti.

Za prodaju besplatnih akcija dovoljna je samo lična karta, navode u Poštanskoj štedionici. U ovoj banci potrebno je dati nalog za prodaju, a dan posle novac će biti uplaćen na dinarski račun. Uslov je da tog dana na berzi ima dovoljno kupaca deonica kojih prodajete, i to po ceni koju tražite.
Građani koji nisu prodali besplatne akcije koje su dobili od države u prethodne četiri godine danas na Beogradskoj berzi imaju više od 5.000 dinara.

Oko 4,8 miliona građana dobilo je do sada po pet akcija NIS, sedam akcija Akcionarskog fonda, jednu akciju Aerodroma, ali i po 31 deonicu Telekoma, od kojih će novac dobiti kad država proda ovu kompaniju. Država je u Centralni registar već upisala po 31 deonicu Telekoma ukupne vrednosti oko 70 evra.

Telekom je na ime dividende u februaru ove godine akcionarima uplatio po 250 dinara. Na njihove račune u Poštanskoj štedionici prethodno je uplaćeno po 322 dinara od Naftne industrije Srbije i 18 dinara od Aerodroma Nikola Tesla.


izvor: Blic

Računica, piše Blic, pokazuje da su akcije Naftne industrije Srbije bile isplativije i od štednje. Na oročenih hiljadu evra na tri godine u bankama se moglo prosečno zaraditi oko 180 evra. Ko je za toliku sumu kupio akcije NIS mogao je od 2010. da zaradi više od 800 evra.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
besplatne akcije akcije akcionari podela besplatnih akcija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana