Tekst objavljen: 17.12.2015 13:50        


Azijske berze su se oporavile danas, drugi dan uzastopno, a dolar je ostvario dobitke u odnosu na većinu drugih valuta posle sinoćne odluke američke Uprave federalnih rezervi (Fed) o konačnom podizanju kamatnih stopa prvi put za skoro jednu deceniju. 

Berze u svetu živnule posle povećanja kamata u SAD

Širom sveta očekivan potez Feda naišao je na skok akcija u Njujorku i Evropi, kao i u Latinskoj Americi, nakon što je centralna banka SAD ponovila svoj stav da je svetska privreda broj jedan u snažnom zamahu, prenosi agencija AFP.

Odluka Feda je takođe okončala višemesečne spekulacije i neizvesnosti koje su provejavale svetskim tržištima podgrevajući strahovanja da privredni oporavak nije tako snažan kao što se misli.
"Postoji osećaj olakšanja što su napokon podigli stope", izjavio strateg za posredovanje i upravljanje imovinom kompanije "First NZ Capital Group" u Oklendu, Kris Grin.

Predsednica Feda Dženet Jelen izjavila je da je ovom odluka "priznat značajan napredak koji je postignut u pogledu obnavljanja procesa otvaranja radnih mesta, povećanja prihoda i olakšanja privrednih teškoća miliona Amerikanaca".

Fed je srezao kamatne stope gotovo na nulu 2008. godine, u okviru nastojanja da odbrani SAD od pustoši globalne finansijske krize koja je razdirala američku privredu, koseći radna mesta i gurajući svetske berze u slobodan pad.

Centralna banka sada prognozira ubrzanje tempa američkog rasta na 2,4 odsto iduće godine, uprkos usporavanju većine drugih svetskih ekonomija, posebno Kine, i takođe naglašava da će buduće podizanje kamata biti "postupno", nagoveštavajući povećanje od 100 baznih bodova tokom 2016.

Jelen je rekla da potez Feda znači da je američka privreda "izvor snage za tržišta u usponu i druge ekonomije širom sveta". Dodala je da ima još prostora za poboljšanje na tržištu radnih mesta, ali da je inflacija i dalje ispod ciljane.

Azijski trgovci evidentiraju globalne dobitke. Tokio je završio trgovački dan sa rastom od 1,6 odsto, Šangaj sa 1,8 odsto, a Sidnej je skočio 1,5 procenata. Hong Kong je u popodnevnim satima porastao 0,8 odsto.

Na deviznim tržištima dolar je danas ojačao u odnosu na jen i evro u trgovanju u SAD i povećao dobitke u Aziji. Na Tokijskoj berzi dolar se trgovao za 122,45 jena, u odnosu na 121,87 jena juče, dok je prema evru bio na nivou od 1,0859 dolara prema 1,0936 dolara dan ranije.

Zelena novčanica je porasla takođe u odnosu na većinu valuta zemalja u usponu, uključujući australijski dolar, malezijski ringit, južnokorejski von i singapurski dolar. Taj rast je međutim bio prigušen, budući da je većina tih zemalja ranije uključila u svoje stope povećanje američkih kamata, kažu analiticari.

Na jutrošnjem otvaranju trgovanja indeks Londonske berze FTSE 100 je porastao 1,3 odsto na 6.141,7 poena, tokijski Nikei 225 za 1,6 odsto na 19.353, 56 bodova, honkoški Hang Seng za 0,8 procenata na 21.872, 06 bodova, sidnejski S || P ASX200 za 1,5 odsto na 5.102 boda.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
američka ekonomija američki dolar Uprava federalnih rezervi skok akcija evropske berze

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana