Tekst objavljen: 03.02.2020 13:55        


Berze u kontinentalnoj Kini zatvorene su danas sa padom od preko sedam procenata, što je najveći dnevni pad od leta 2005. godine na tržištima koja su u panici zbog posledica od širenja epidemije korona virusa

Berze u Kini beleže najveći pad poslednjih godina

Kompozitni indeks Šangajske berze zatvorio se danas padom od 7,72 odsto, a Šenzen berza, druga po veličini u kontinentalnoj Kini, pala je za 8,41 odsto. To je bio njihov prvi radni dan posle dužeg odmora za kinesku Novu godinu.

Šangajska berza je otvorila radni dan padom od skoro devet odsto ali se onda malo oporavila tokom dana, reagujući najverovatnije na najavu centralne banke Kine od nedelje da će ubaciti 173 milijardi dolara u tržišta da bi osigurala dovoljno likvidnosti, prenosi AP.

Centralna banka Kine objavila je tokom vikenda nekoliko mera namenjenih stabilizaciji privrede dok se širi uticaj epidemije korona virusa sa otkazivanjem letova, povećanim karantinom i drugim kontrolama.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Od epidemije koronavirusa koji se pojavio krajem decembra umrlo je 360 ljudi, od kojih svi sem jednog u Kini. I druge berze u Aziji zabeležile su danas pad, tako je glavni indeks na Tajvanskoj berzi pao za 2,8 odsto, japanski Nikej izgubio je jedan odsto, a Kospi u Južnoj Koreji 0,6 odsto.

Međutim hongkonški indeks Hangseng porastao je za 0,3 odsto.Zbog zabrinutosti o potencijalnoj šteti na kompanije i trgovini zbog epidemije podstakla je velike oscilacije u ceni deonica na tržištima širom sveta.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
pad na berzi kina berza korona virus

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana