Tekst objavljen: 12.11.2015 11:35        


Od 12. novembra 2015. godine u ponudi finansijskih instrumenata kojima se trguje na Beogradskoj berzi naći će se grupa potpuno novih dužničkih hartija od vrednosti. 

Beogradska Berza: Dugoročne obveznice Republike Srbije

Naime, na Prime Listing regulisanog tržišta Beogradske berze uključene su 64 emisije dugoročnih dužničkih hartija od vrednosti čiji je izdavalac Republika Srbija, sa rezidualnim rokovima dospeća od jedne do jedanaest godina, od kojeg broja su 40 obveznica nominovane u dinarima i 24 obveznice nominovane u evrima.

Nominalna vrednost pojedinačne obveznice iznosi 10.000,00 RSD kod dinarskih obveznica, dok nominalna vrednost pojedinačne obveznice koje su izdate u evrima iznosi 1.000,00 EUR. Uvođenje dugoročnih obveznica Republike Srbije u redovno trgovanje na Beogradskoj berzi omogućiće pristup ovim atraktivnim hartijama od vrednosti i individualnim investitorima, pružajući im mogućnost da na jednostavan i transparentan način plasiraju svoja sredstva po značajno povoljnijim uslovima u odnosu na klasičnu štednju, koja je do sada bila jedini instrument investiranja uz minimalan rizik.

Predmetnim obveznicama će se trgovati na najkvalitetnijem segmentu regulisanog tržišta- Prime Listing-u, metodom kontinuiranog trgovanja u trajanju od 9:00 do 14:00 časova u skladu sa pravilima poslovanja Beogradske berze.

Sekundarna trgovina državnim dužničkim hartijama od vrednosti se do sada obavljala na OTC tržištu, bez posebne platforme za trgovanje, kroz bilateralne ugovore investitora. Od 12. novembra 2015. godine sekundarno trgovanje će se obavljati i na regulisanom tržištu Beogradske berze na BelexFIX platformi, posredstvom brokersko-dilerskih društava, članova Beogradske berze. Obveznice pripadaju dužničkim HoV.

Emitujući obveznicu, emitent se obavezuje da će investitoru ili imaocu obveznice vratiti uloženi novac sa odgovarajućom kamatom u unapred definisanom vremenskom periodu. Investitor je u slučaju obveznica kreditor emitenta obveznice.

Po svojoj suštini, hartije od vrednosti koje emituje država se smatraju prvoklasnim finansijskim instrumentima i najsigurnijim vidom ulaganja, jer nose najniži kreditni rizik, s obzirom na to da je garant ispunjenja obaveza - država. Kamata ostvarena po osnovu dužničkih hartija od vrednosti čiji je izdavalac Republika ne podleže obavezi plaćanja poreza na prihod od kapitala, odnosno ista ne ulazi u poresku osnovicu. Takođe, putem servisa za distribuciju informacija Beogradske berze informacije o ponudi, tražnji i rezultatima trgovanja postaju istovremeno dostupne i profesionalnim i individualnim investitorima, na lokalnom i globalnom tržištu.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


TRAJANJE TRGOVANJA


Počev od ponedeljka, 2. novembra, produžen je vremenski okvir u kom se odvija trgovanje na Beogradskoj berzi. Za hartije od vrednosti kojima se trgovanje organizuje na Regulisanom tržištu Beogradske berze (Prime Listing, Standard Listing i Open Market), kao i za obveznice kojima se trguje na MTP BELEX, trgovanje će po novom rasporedu započeti 30 minuta ranije (u 9:00 časova, od kada će biti omogućen prijem naloga) i trajaće 60 minuta duže u odnosu na trenutni raspored trgovanja.

Prijem naloga po novom rasporedu prestaje u 14:00 časova. Za sve ostale hartije koje se nalaze na MTP BELEX tržišnom segmentu, a kojima se trguje po metodu preovlađujuće cene, nova, produžena faza predotvaranja trajaće od 9h do 12h.

Po stupanju na snagu navedenih izmena promeniće se i vreme objavljivanja podataka na internet prezentaciji Beogradske berze, tako da će zvanični dnevni izveštaji iz trgovanja u buduće biti dostupni nakon 15h.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
dinarske obveznice državne obveznice trgovanje na berzi Beogradska berza

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana