Tekst objavljen: 03.10.2019 12:55        


Nezadovoljni taksisti, koji danima blokiraju prestonicu, tvrde da neće pregovore sa Vladom. Brnabićeva: Štrajk nije način, Nemanjina je uvek otvorena za razgovor

Beograd paralisan, taksisti poručuju: Gasite aplikacije ili blokiramo sve mostove

Beogradski taksisti i u sredu su prestonicu uzeli za taoca. Glavne gradske saobraćajnice ponovo su bile blokirane, a život u gradu je stao. Na ulicama će biti, kako kažu, sve dok država ne ugasi CarGo i "Kameo", aplikacije za prevoz koje posluju van okvira Zakona o prevozu putnika u drumskom saobraćaju.

Ministarstvo saobraćaja i Ministarstvo lokalne samouprave i dalje daju oprečna mišljenja u vezi sa radom aplikacija, a suprotstavljenih stavova bili su i tokom donošenja Zakona. Premijerka Ana Brnabić, koja je podržavala CarGo, danas, kao i pre nekoliko meseci, tvrdi da je Vlada otvorena za razgovor kako bi se problem rešio.

- Štrajk nije način, jer građani ne smeju da trpe - rekla je Brnabićeva.

- Taksisti ne bi trebalo da ucenjuju građane i Vladu time što mogu da zatvore ulice.

Razumem njihove apele, kao i to da su neki posebno ugroženi. Zakon se mora poštovati, ali je dijalog potreban. Oglasio se i ministar za lokalnu samoupravu Branko Ružić, komentarišući tvrdnje taksista da su ministar energetike Antić i on omogućili "alternativne vidove" taksi usluga.

- Organizacije poput CarGo nisu registrovane u našem ministarstvu, već u Agenciji za privredne registre. Zakon se mora čitati i poštovati - naveo je Ružić i naglasio da država ima instrumente, mehanizme i Radnu grupu, koju vodi potpredsednica Vlade, da se dođe do održivog rešenja u ovom slučaju.

Ministarstvo koje vodi je, podsećamo, u februaru poslalo dopis Ministarstvu saobraćaja u kome je ukazalo da "udruženja, u skladu sa Zakonom o udruženjima mogu da obavljaju privrednu ili drugu delatnost kojom se stiče dobit, kao i da se delatnost upisuje u odgovarajući registar, a sve to i skladu sa propisima koji tu oblast uređuju".

Iz Ministarstva saobraćaja i dalje tvrde da su oni uradili sve donošenjem Zakona, i da je sada sve na inspekciji i komunalnoj miliciji Beograda.- Ministarstvo saobraćaja je potvrdilo da smo mi u pravu i to treba da nam da hrabrost da nastavimo sa protestima - kazao je Aleksandar Bijelić, predsednik "Satusa", obraćaju se okupljenim taksistima ispred Vlade.

- Već smo 11 meseci potrošili na pregovore i niko od nas više neće da razgovara sa premijerkom. Dok ne ugase Cargo i "Kameo", nećemo se skloniti sa ulica. Od ponedeljka ćemo radikalizovati protest, a u trećoj nedelji blokiraćemo mostove i glavne puteve. Ako sad ne izdržimo, od Nove godine nas neće biti.

Taksisti udruženi oko Saveza auto-taksi udruženja "Satus", Ugovorne privredne komore i sindikata "Nezavisnost" uspeli su, još prošle godine, takođe protestnim vožnjama, da se izbore za donošenje Zakona o prevozu putnika krajem prošle godine.

Njime je stavljen van zakonskih okvira rad aplikacija koje su se bavile prevozom putnika u okviru propisa o limo servisu. I dok je zakon bio u proceduri donošenja, Nemanjinu ulicu ispred Vlade blokirali su i vozači CarGo, koji tvrde da Beograđani zaslužuju bolji i jeftiniji prevoz nego što im taksisti pružaju, da "taksi kartel zaustavlja Srbiju u modernizaciji i razvoju".

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Navode i da je novi Zakon onemogućio postojanje slobodnog tržišta, kao i da taksisti ovakvim pritiskom traže otpis 2,9 milijardi duga za porez zbog kojih će više od 3.000 njih biti izbrisano iz APR i izgubiti dozvole za rad. Zakon je donet, a čelnici CarGo uspeli su da poslovanje nastave registrujući se kao "udruženje građana za pružanje inovativne pomoći na putu". Izmenom Zakona o Komunalnoj miliciji, "gradskim plavcima" dato je ovlašćenje da sankcionišu nelegalne prevoznike. Taksisti su sada na ulicama, jer tvrde da te gradske službe to ne rade.

Iz Sekretarijata za inspekcijske poslove Beograda kažu da su od kraja 2018, kada je počela primena Zakona, uz asistenciju Komunalne milicije, izvršili 17 vanrednih nadzora subjekata koji uslugu prevoza pružaju posredstvom CarGo i Cammeo mobilnih aplikacija. Navode da su doneli 17 rešenja o oduzimanju vozila, isto toliko zahteva za pokretanje prekršajnih postupaka.

RADE SVOJ POSAO

Iz Sekretarijata za poslove Komunalne milicije "Novostima" su povodom optužbi taksista da ne rade svoj posao odgovorili:- Naša služba sprovodi kontrolu nelegalnog prevoza po prijavi građana, ali i u okviru redovne kontrole, a u slučajevima kada se steknu uslovi za to preduzima sve mere u cilju sankcionisanja lica zatečenih u ovim radnjama.

Ministarka saobraćaja Zorana Mihajlović, za "Novosti", kaže da blokada grada od strane taksista svakako nije rešenje problema zbog kršenja Zakona o prevozu putnika u drumskom saobraćaju.- Rešenje je da se sve kompanije koje prevoze putnike među kojima je i CarGo, registruju za posao kojim žele da se bave, u skladu za Zakonom o prevozu putnika - ističe Mihajlovićeva. - Neophodno je i da opštinski i gradski inspekcijski organi i komunalna policija kontrolišu sprovođenje zakona i da u skladu sa zakonom kažnjavaju sve koji ga krše. Ako svako radi svoj posao neće biti nikakvih problema.

CARGO NIJE PRETNjA

Direktor kompanije CarGo Vuk Guberinić rekao je da su mu se obratili "pošteni taksisti, koji nisu deo taksi kartela" i zamolili ga da naprave "aplikaciju za poštene taksiste".- Ima i onih taksista koji plaćaju poreze i koji hoće da rade. Oni shvataju da CarGo nije pretnja. Garantujem, nijedan pošteni taksista neće ostati bez posla i CarGo će pomoći u pravljenju taksi softvera - kaza je Guberinić.

2 komentara

  1. User image
    Mina 04.10.2019 13:54

    Ovo što taksisti rade je kontraproduktivno. Kakva ironija, ali ljudska glupost nema granica. Srbijo među šljivama.

  2. User image
    Kapisla 25.10.2019 8:58

    Vozio sam juce nasu zenu koja zivi u Njujorku. Pitao sam je u vezi kar go firmi i njima slicnih.
    Ona mi je rekla strasnu istinu za standardne taksiste.
    U Njujorku i uopste u USA za osnivanje takvih firmi treba milion dolara.
    Ljudi su ze zaduzili u bankama i sada ne mogu da vracaju kredite jer im je posao drasticno opao.
    Isto bi bilo i kod nas kada bi cargo aplikacija zazivela.
    Naravno da je sada u tom biznisu sukob interesa.
    Pa videcemo sta ce biti od svega toga.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
taxi CarGo Beograd taksisti

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana