Tekst objavljen: 15.10.2015 9:02        


Proizvođačke cene u SAD su u septembru pale zbog jeftinijeg benzina, što je najnoviji pokazatelj deflatornih pritisaka u američkoj ekonomiji, ocenila je agencija Frans pres. 

Benzin oborio cene proizvodnje, ekonomija SAD zaglibila

Prema podacima američkog ministarstva za rad, indeks proizvođačkih cena (PPI) je u septembru pao 0,5 odsto posle stagnacije u avgustu, prenosi agencija AP, i dodaje da su, kada se izuzmu kolebljive cene hrane i energenata, osnovne cene pale u septembru 0,3 odsto.

"Ekonomija je zaglibila, a deflatorni pritisci su ključni rizik", izjavio je glavni ekonomista banke Mizuho Securities, Stiven Rišuito.

Veleprodajne cene u SAD su u septembru pale 1,1 odsto u odnosu na isti period lani, što je osmi uzastopni mesec njihovog pada. Cene benzina su u septembru smanjene za 16,6 odsto, a hrane za 0,8 odsto.

U međuvremenu, potrošačke cene su jedva porasle, a prema podacima Feda su porasle tek 0,3 odsto u avgustu u odnosu na isti period lani.

Najnoviji podaci o inflaciji su daleko ispod zacrtanog cilja Feda od 2,0 odsto, što je jaz koji bi, prema ocenama AP-a, mogao naterati zakonodavce Feda da odlože podizanje kamatne stope na zasedanju 27-28. oktobra.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
pad proizvođačkih cena ekonomija sad-a pad cene nafte SAD

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana