Tekst objavljen: 14.09.2019 18:00        


Izvršni odbor Narodne banke Srbije doneo je na današnjoj sednici Odluku o dopunama Odluke o vrstama deviza i efektivnog stranog novca koje se kupuju i prodaju na deviznom tržištu, čime se beloruska rublja uvodi na listu valuta kojima se može trgovati na deviznom tržištu, saopštila je NBS

Beloruska rublja stiže u domaće menjačnice

Pri donošenju ove odluke, Narodna banka Srbije rukovodila se sve boljim trgovinskim odnosima Republike Srbije s Republikom Belorusijom, odnosno konstantnim rastom spoljnotrgovinske razmene i potencijalima za jačanje i unapređenje ekonomske saradnje između dve zemlje u narednom periodu.

Međusobna saradnja i veoma dobri bilateralni odnosi između dve države odražavaju se i na ekonomske odnose s Belorusijom, gde sve veći broj domaćih kompanija plasira svoje proizvode i usluge. Ugovaranje i izvršavanje tih poslova u lokalnoj valuti, uz već tradicionalno dobru poslovnu reputaciju koju su kompanije iz Srbije izgradile u Belorusiji, doprineće povećanju njihove konkurentnosti, o čemu je Narodna banka Srbije posebno vodila računa prilikom donošenja ove odluke.

Kako se navodi, uvođenje beloruske valute na domaće devizno tržište pokazuje proaktivni pristup Narodne banke Srbije u obezbeđivanju povoljnog ambijenta i uslova za ulaganje za investitore koji dolaze iz regiona.

Ovi investitori sve više su zainteresovani za ulaganje u Srbiju zahvaljujući rezultatima Vlade Republike Srbije i Narodne banke Srbije na očuvanju i jačanju makroekonomske stabilnosti i očuvanju relativne stabilnosti deviznog kursa.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Takođe, očekuje se da uvođenje beloruske rublje podsticajno utiče i na realizaciju zajedničkih ekonomskih projekata Srbije i Belorusije, i onih čija je realizacija već u toku, i onih koji se očekuju u narednom periodu.

Beloruska rublja će se uključiti na listu deviza i efektivnog stranog novca kojima banke mogu da trguju i na listu efektivnog stranog novca koje ovlašćeni menjači i javni poštanski operator mogu da kupuju i prodaju. Takođe, uključiće se na listu deviza koje kupuje i prodaje Narodna banka Srbije.Beloruska valuta će biti uvedena na kursnu listu pod nazivom „beloruska rublja”, sa slovnom oznakom BYN i numeričkom oznakom 933.

Podsećamo na to da je Narodna banka Srbije tokom prethodnih sedam godina, radi obezbeđenja povoljnijeg poslovnog i investicionog ambijenta, kao i diversifikacije i unapređenja trgovinske i ukupne ekonomske saradnje Republike Srbije s drugim zemljama, omogućila trgovanje na domaćem deviznom tržištu s još pet valuta – ruskom rubljom, kineskim juanom, turskom lirom, bugarskim levom i rumunskim lejom.

Zbog potreba privrede i daljeg razvoja ekonomskih odnosa, omogućeno je i trgovanje u devizama s još pet valuta zemalja u okruženju kojima je do tada bilo moguće trgovanje isključivo u formi efektivnog stranog novca – mađarskom forintom, poljskim zlotom, češkom krunom, konvertibilnom markom i hrvatskom kunom.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
beloruska rublja menjačnice u srbiji belorusija menjačnice

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana