Tekst objavljen: 20.02.2015 6:54        


Naučni projekat "Antares", koji je Evropska komisija (EK) prepoznala kao jedan od najboljih u konkurenciji skoro 200 projekata iz EU i drugih zemalja, predstavljen je danas na Univerzitetu u Novom Sadu.

Belić: Antares je veličanstven uspeh naše nauke

Taj prvi projekat za Srbiju u evropskom programu "Timing", za koji je u prvoj fazi predvidjen budžet od 433.000 evra, a u drugoj bezmalo 30 miliona evra, "veličanstven je uspeh srpske, vojvođanske i novosadske nauke", ocenio je državni sekretar u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Aleksandar Belić.

Cititajući taj veliki uspeh istraživačkom timu "Biosens" centra, koji predvode profesori Vesna Bengin Crnojević i Vladimir Crnojević, državni sekretar je naglasio da je za našu zemlju izuzetno važno to što je, u izuzetno oštroj konkurenciji, na konkursu EK odobren projekat naučnika iz Novog Sada.

Napominjući da je to samo prva etapa u ostvarivanju tog značajnog naučnog poduhvata, Belić je rekao da predstoji naporan rad u izradi studije izvodljivosti i na drugim aktivnostima kako bi "Antares" ušao u uži krug i time dobio znatno veća finansijska sredstva iz EU.

Belić je dodao da će Ministarstvo za nauku dati odgovarajuću podršku tom projektu, pre svega u okviru kreditne linije Evropske banke za obnovu i razvoj, koja je na raspolaganju našoj zemlji.

I pokrajina će nastaviti da podržava takve i slične naučne projekte, istakao je pokrajinski sekretar za nauku i tehnološki razvoj Vladimir Pavlov naglasivši da je ovaj naučni uspeh pokazao da je "naša pamet veoma konkurentna na evropskom tržištu znanja".

Projekat "Antares" je novi dokaz da Srbija ima mogućnosti da uspešno parira razvijenim zemljama, jer ima pre svega velike ljudske potencijale, istakao je predstavnik Delegacije EU u Srbiji Dejan Ssuvakov.

On je naglasio da je sad veoma važno to da naša zemlja iskoristi evropski fond H2020 i druge koji su nam pristupačni da bismo se što bolje pripremili za evropsku i svetsku tržišnu utakmicu.

Pomoćnik ministra prosvete i nauke Viktor Nedović istakao je da je taj novosadski naučni tim, na odredjen način uspeo da "okrene taj tok odliva mozgova iz Srbije", odnosno da zadrži mlade naučnike u našoj zemlji i naglasio da će država koliko god može podržati taj i druge uspešne naučne projekte.

Direktorka Centra za promociju nauke Aleksandra Drecun napomenula je da je Srbija jedina zemlja van EU koja je dobila Timing projekat i naglasila da projekat "Antares" predstavlja "u poslednje vreme najveći iskorak srpske naučne diplomatije".

Profesorka Vesna Bengin Crnojević, koja je sa svojim suprugom Vladimirom Crnojevićem pre osam godina osnovala naučni "Biosens" centar pri Fakultetu tehničkih nauka Univerziteta u Novom Sadu, predstavila je "Antares" ističući da će taj projekat veoma pomoći našoj poljoprivredi u takmičenju na svetskom tržištu.

Jedan od šest sektora "Biosensovog" naučnog tima, u okviru tog projekta, bavi se izmedju ostalog i satelitskom detekcijom useva korišćenjem najsavremanijih informacionih tehnologija, što je veoma bitno za procenu prinosa, napomenula je profesorka Vesna Bengin Crnojević.

Ona je rekla da, uz podršku države i pokrajine, očekuje se da na kraju projekta "Antares" bude osnovana nova naučno-istraživačka institucija koja će imati mogućnost da privuče oko 30 miliona evra ulaganja u nauku.

Cilj projekta "Antares" je da postojeći "Biosens" centar na Univerzitetu u Novom Sadu pretvori u Evropski centar izvrsnosti za napredne tehnologije u oblasti održive poljoprivrede i bezbednosti hrane.
Tim projektom je predvidjena i dugoročna korisna strateška saradnje, kako bi region krenuo put inovativnog napretka.

Pored novosadskog centra "Biosens" partneri na projektu su DLO iz Holandije i Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Evropska banka za obnovu i razvoj proekat Antares tehnološki razvoj naučni proekat

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana