Tekst objavljen: 08.08.2019 11:25        


Izreka da se ne može živeti od vazduha više ne važi, jer finska kompanija Solar Foods (Solarna hrana) planira uskoro na tržište da plasira novu vrstu brašna

Bela revolucija: Stiže nam brašno od vazduha i vode

Reč je o proteinskom brašnu koje se zove Solein. Ono je napravljeno od CO2, vode i solarne energije, piše Svetski ekonomski forum.

Radi se o visokoproteinskom sastavu, nalik brašnu, koji sadrži 50 odsto belančevina, pet do 10 odsto masti, i 20 do 25 procenata ugljenih hidrata.

Navodno izgleda i ima ukus kao pšenično brašno, a mogao bi, nakon predstavljanja 2021. godine, da bude jedan od glavnih sastojaka mnogih prehrambenih proizvoda.

Postupak proizvodnje Soleina ne ispušta suvišan ugljenik, već koristi gasove staklene bašte kako bi se proizvela hrana. Uzima CO2 iz vazduha, a zatim ga kombinuje sa vodom, manjom dozom hranljivih materijala i vitaminima.

Pomoću 100 odsto obnovljive solarne energije, koju koristi od partnerske kompanije, pokreće prirodni proces fermentacije sličan onom pomoću kog se proizvodi kvasac.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Solar Foods tvrdi da je ovakva proizvodnja proteina oslobođena poljoprivrednih ograničenja, jer finalni proizvod ne zavisi od obradive zemlje, količine padavina ili vremenskih prilika.

Ne radi se o prodaji magle ili o promociji neozbiljne firme, jer već sarađuju sa Evropskom svemirskom agencijom (ESA) na razvoju hrane za proizvodnju i potrošnju izvan planete.

Sama ideja Soleina dolazi od NASA-e, svemirske agencije koja takođe vidi potencijal u razvoju tehnologije proizvodnje hrane na područjima čiji klimatski uslovi onemogućavaju konvencionalnu poljoprivredu.

Osim za prehranu velikog broja ljudi, Solein je savršena hrana za svemirska putovanja, piše ESA.

"Naša metoda proizvodnje proteina nastala je iz želje da se hrana proizvodi na ekološki prihvatljiviji način, bez korišćenja poljoprivredne površine", rekao je izvršni direktor kompanije Solar Foods Pasi Vainika.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
brašno od vazduha vazduh solar foods brašno voda finska

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana