Tekst objavljen: 05.04.2018 15:54        


PovraćajJ PDV za bebi-opremu još će važiti za roditelje sve dece rođene do 1. jula 2018. godine. I to sve dok njihovi mališani ne napune dve godine. Za decu rođenu posle ovog datuma važiće drugi zakon, odnosno nedavno donesen propis o finansijskoj podršci porodici, kojim se stimuliše rađanje u našoj državi.

Bebama još vraćaju porez

To je rezultat dopuna zakonskih rešenja, kako bi se regulisala prava, onih koje ne tretira novi zakon. Dakle, osim vraćanja poreza na krevece, pelene, kašice i ostalu propisanu robu namenjenu najmlađima, dobijaće i roditeljski dodatak po starom obračunu, a novorođeni posle 1. jula dobiće stimulativnije dodatke, o kojima smo u našim prethodnih izdanjima detaljno pisali.

Osim, ovog pojašnjenja, Ministarstvo finansija je izmenilo još nekoliko propisa. Menja se i Zakon o poreskom postupku i poreskoj administraciji. Cilj ovih izmena je stvaranje uslova za transformaciju Poreske uprave, koja bi trebalo da se okonča do 2020.

Poreznici će nastaviti da objavljuju imena najvećih dužnika, ali se uvodi ograničenje - pravna lica s poreskim dugom od najmanje 20 miliona dinara i preduzetnici koji duguju pet miliona dinara. Novina je da će poreznici početi da objavljuju i spiskove onih koji najurednije podmiruju svoje obaveze.

Prema postojećem zakonskom rešenju, Poreska uprava obavlja kancelarijsku kontrolu, terensku kontrolu i radnje u cilju otkrivanja poreskih krivičnih dela. Prema novoj verziji, Poreska uprava najpre pruža poreske usluge, a onda obavlja i poresku kontrolu i radnje u cilju otkrivanja poreskih krivičnih dela.

Kada poslanici izglasaju novu verziju Zakona o PDV, posebnom stopom od deset odsto biće, pored kompletne, oporezovana i dopunska smeša za ishranu stoke. PDV se i dalje neće plaćati za carinske prodavnice.

Strani poslodavci su se izborili za to da ne podležu PDV ako trguju s domaćim PDV obveznikom, korisnikom slobodne zone, kada je ta roba namenjena izvozu, odnosno ugrađuje se u dobra namenjena inostranstvu.

Predviđa se i povraćaj PDV strancima koji nisu registrovni PDV obveznici u Srbiji, ali zato PDV plaća primalac dobara i usluga. Pravo na povraćaj bi važilo od početka sledeće godine.

MOŽE I POČEK

Izmena Zakona o poreskoj administraciji, između ostalog, precizira se iz kojih sredstava je moguće prinudno naplatiti poreski dug. I dosad je na raspolaganju bila celokupna imovina, ali je sada napomenuto da se to odnosi i na štednju, ali i sve druge prihode na tekućim računima poreskih obveznika.

- Omogućava se poreskim obveznicima da mogu, ukoliko im plaćanje poreske obaveze predstavlja neprimereno veliko opterećenje, a što ceni poreski organ u svakom konkretnom slučaju, da pri odobravanju prava na odlaganje plaćanja obaveze ostvare i pravo na grejs period do 12 meseci - stoji u Predlogu zakona.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
roditelji povraćaj PDV-a PDV na bebi opremu bebe

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana