Tekst objavljen: 20.01.2017 15:59        


Roditelji i dalje imaju pravo na povrat poreza na kupljenu dečju hranu i opremu. Refundacija do primene Zakona o finansijskoj podršci porodici s decom.

Bebama do daljeg vraćaju PDV

Roditelji i dalje imaju pravo na povraćaj PDV-a na hranu i opremu za bebe, čak i za kupovine obavljene u ovoj godini. Kako je za "Novosti" potvrđeno u Poreskoj upravi Srbije, njihovi šalteri biće spremni da od 1. februara primaju dokumentaciju za povrat ovog poreza. Iako je zakonski povrat PDV-a ukinut od 1. januara, on će "na terenu" prestati da važi tek kada zaživi novi zakon kojim se uređuje finansijska podrška porodicama sa decom, koji donosi veći roditeljski dodatak.

KO IMA PRAVO

Pravo na povrat PDV-a imaju roditelji čiji je ukupan neto prihod u prethodnoj godini manji od 1.012.766,03 dinara, a imovina na koju plaćaju porez vredna manje od 24,7 miliona dinara.
Pravo na refundaciju PDV-a za kupovinu hrane i opreme za bebe može se ostvariti do ukupnog iznosa od 73.847,52 dinara za bebu starosti do dve godine: u prvoj godini starosti bebe povrat može biti najviše 42.198,58 dinara, a od navršene prve do navršene druge godine u iznosu do 31.648,94 dinara.


- Poreska uprava Srbije će do primene najavljene mere redovno i u roku procesuirati podnete zahteve i roditelji će dobiti povraćaj PDV-a u skladu s važećim zakonskim propisom, što je u interesu svih građana Srbije, a prevashodno roditelja - rečeno je za "Novosti" u Poreskoj upravi Srbije.

Nedoumice u javnosti nastale su kada je, izmenama Zakona o porezu na dodatu vrednost, povrat PDV-a na bebi hranu i opremu ukinut, a propis stupio na snagu od početka ove godine. Roditelji koji su do tada imali pravo na povrat PDV-a time su se našli u svojevrsnoj "rupi" - ukida im se jedna povlastica, a druga, iako najavljena, još ne stupa na snagu.

Međutim, u obrazloženju Zakona o PDV-u, zakonopisac je naglasio da ovakve "vremenske rupe" praktično neće biti, jer ukidanje jedne, a primena druge mere treba da počnu istog dana.

- S obzirom na to da propisi koji uređuju oblast oporezivanja potrošnje PDV ne treba da sadrže mere socijalne politike, već da ove mere treba da budu predmet zakona koji uređuju socijalnu politiku, u narednom periodu Vlada će predložiti Narodnoj skupštini usvajanje Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom kojim, kao socijalna mera, treba da bude uređena jednokratna isplata novčanih sredstava na ime kupovine opreme za bebe - istaklo je Ministarstvo finansija, kao autor zakona. - S tim u vezi, danom početka primene te mere socijalne politike ukinuće se pravo na refundaciju PDV-a za kupovinu hrane i opreme za bebe, što znači da će se navedene mere realizovati istovremeno.

Ostaje, međutim, nejasno zašto u finalnoj verziji Zakona o izmenama zakona o PDV-u, nije jasno naznačeno da primena ukidanja povrata poreza na bebi opremu počinje odloženo.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
povraćaj PDV-a PDV na bebi opremu PDV

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana