Tekst objavljen: 07.11.2013 8:45        


Vojvodina je, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, sa ostvarenih 483.000 dinara bruto-domaćeg proizvoda (BDP) po stanovniku za tri odsto iznad republičkog proseka, što je svrstava u razvijene regione, saopšteno je na današnjoj sednici pokrajinske vlade.

BDP Vojvodine po stanovniku tri odsto iznad cele Srbije

Prema statističkim podacima o razvrstavanju regiona po ostvarenom BDP-u, Vojvodina se svrstava u razvijene a ne u nedovoljno razvijene regione, kako je to navedeno u Uredbi o jedinstvenoj listi razvijenosti regiona i jedinica lokalne samouprave za 2013. godinu, navedeno je u saopštenju sa sednice.

AP Vojvodina je prošle godine ostvarila rast BDP-a od 7,9 odsto, dok je na nivou Republike Srbije taj rast ostvaren u proseku od 5,5 procenata.

Učešće Vojvodine u vrednosti nacionalnog BDP-a je 27,4 odsto, Beogradskog regiona 39,6 odsto, regiona Šumadije i Zapadne Srbije 19, a regiona Južne i Istočne Srbije 14 procenata.

Na osnovu tih prodataka za prošlu godinu, kostatovano je da su samo Beogradski region i Vojvodina iznad republičkog proseka, istaknuto je na sednici pokrajinske vlade i ukazano na grešku koja je napravljena prilikom pisanja Uredbe o jedinstvenoj listi razvijenosti regiona i jedinica lokalne samouprave.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

1 komentar

  1. User image
    Vojvodjanin 07.11.2013 9:32

    Nazalost od toga gradjani Vojvodine imaju malo koristi / izuzev korumpiranih politicara/, posto se ni cetvrtina iznosa ne vrati natrag nego se salje u zajednicku kasu, da bi se i dalje dotirali mafijasi i tajkuni, placali politicari koji unistavaju i ono malo sto je ostalo od privrede.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
ekonomija životni standard BDP vojvodina Srbija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana