Tekst objavljen: 04.08.2015 16:50        


Vršilac dužnosti direktora Republičkog zavoda za statistiku Miladin Kovačević ocenio je danas da će rast BDP-a u ovoj godini biti 0,5 odsto, a veći privredni rast, kako je rekao, koče slabi rezultati u poljoprivredi. "Za prvu polovinu godine još beležimo pad bruto domaćeg proizvoda od 0,5 odsto, ali ti trendovi su takvi da će to preći u pozitivnu zonu", rekao je Kovačević u izjavi Tanjugu.

BDP u 2015. plus 0,5, veći rast koči poljoprivreda

On je podsetio da je u drugom kvartalu zabeležen rast BDP-a od 0,9 odsto, a razlog za to su, kako je kazao, pre svega rast prerađivačke i ukupne industrije.

"Prerađivačka industrija je imala jedan dinamičan rast još od oktobra prošle godine. Za šest meseci ukupna industrija je porasla za 4,8 odsto, a prerađivačka za 6,1 odsto", rekao je Kovačević.

Procene su, kako je naveo, da bi ukupna industrija za celu godinu mogla da dostigne rast od 6,7 odsto prema sadašnjim trendovima.

Kovačević je rekao da bi rast od 0,5 odsto u ovoj godini mogao da se ostvari i zahvaljujući rezultatima u građevinarstvu, gde se očekuje rast u trećem kvartalu od 14,5 odsto, a za celu godinu bi, kako je rekao, mogao dostići 7,5 odsto.

On je naveo da je pad poljoprivredne proizvodnje u prvih šest meseci od 10 odsto u nekom smislu negativno kompenzovao rast industrije u drugom tromesečju i dodao da se u poljoprivredi do kraja godine očekuje pad od nekih osam odsto.

"To će zavisiti od nastavka sušnog perioda, a donekle su i slabija zasejanost površina, pa i relativno uspešna prošlogodisnja poljoprivredna godina, uslovili ovu stopu pada", objašnjava prvi čovek RZS-a.

Kovačević je ukazao da se ipak ne može predvideti kakav će taj rezultat biti na kraju godine.
"Nažalost, u avgustu ćemo izgleda imati nastavak suše, a to ne ide u prilog da se popravi ova prognoza od osam odsto pada. U tih osam odsto, najviše je zastupljena proizvodnja industrijskog bilja. Tu je kukuruz koji je prošle godine imao rekordan rast, jer je rod bio osam miliona tona. U 2015. bi možda mogao da dostigne 5,5 miliona tona, ali ako nastavi suša, bojim se da ćemo dostići pet, ne više", rekao je Kovačević.

On, međutim uprkos padu koji se očekuje u poljoprivredi, ocenjuje da bi rast BDP-a u ovoj godini mogao biti i jedan odsto.

"Sa kreditnim finansiranjem industrije bi možda mogao dostići i jedan odsto BDP-a. To bi bilo vrlo značajno i u velikoj meri relaksiralo i očekivanja u pogledu dalje stabilnosti efekata konsolidacije, a i opravdalo bi i izvesno popuštanje kada je reč o povećanju plata i penzija, takođe bi dalo efekte u pogledu tražnje, izvoza", rekao je Kovačević.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
BDP bdp sbrije poljoprivreda bdp srbije rast BDP-a

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana