Tekst objavljen: 03.07.2024 12:00        


Vlasti Barselone, jedne od najpopularniih evropskih turističkih destinacija, najavile su da će do 2028. godine zabraniti iznajmljivanje stanova turistima, kako bi sprečile veliki rast stanarina u ovom gradu

Barselona uvodi zabranu koja bi mogla da smanji kirije


S obzirom na to koliko su kirije poskupele i u Srbiji, postavlja se logično pitanje – da li bi ovakva mera donela rezultate kod nas? Prema mišljenju struke, "Beograd nije Barselona", pa cene nekretnina ne određuju ni ponuda, ni tražnja - već oni koji imaju stanove.

Do 2028. godine u Barseloni bi moglo da bude zabranjeno izdavanje stanova turistima, takozvanih stanova na dan. Ovaj drastičan potez ima za cilj da obuzda rastuće troškove stanovanja i učini pronalazak stana pristupačnijim za lokalno stanovništvo. Gradonačelnik Barselone Žaume Kolboni rekao je da će do novembra 2028. godine gradske vlasti ukinuti dozvole za 10.101 stan koji su trenutno u opticaju za kratkoročno izdavanje, a ovakvu meru najavili su i vlasti Lisabona i Berlina.

Inače, kirije u Barseloni su za 10 godine porasle čak 68 odsto, dok su cene nekretnina u prodaji skočile za 38 procenata.

Da li bi zabrana stanova na dan smanjila kirije u Srbiji?

Kada se u obzir uzme da su se sa istim problemom visokih kirija i skupih kvadrata suočili i građani Srbije, logično je zapitati se da li bi ukidanje opcije „stana na dan“, kojih su oglasi puni, moglo da utiče na stabilizaciju tržišta nekretnina. Prema rečima agentkinje za nekretnine Kaće Lazarević, Beograd nije ni Barselona, ni Berlin, pa se ovakve izmene kod nas ne dešavaju.

„Kod nas stanovi na dan apsolutno ne utiču na cene nekretnina. Kod nas i cene zakupa na duži period određuju oni koji imaju stanove. Nažalost, na cene ne utiču mnogo ni ponuda, ni potražnja, ali zato imate u ponudi toliko stanova koji se izdaju, pa to traje mesecima, jer su cene visoke. Kod nas stanovi na dan nisu regulisani, kada su u pitanju porezi“, kaže Lazarević za TV Nova.

Drugim rečima, tržište nekretnina u Srbiji nije uređeno kao u nekim evropskim zemljama, u kojima važi pravilo da ponuda i tražnja diktiraju cene, već je sistem određivanja visine mesečne rente daleko proizvoljniji.


Izdavanje stana na dan isplativije, ali donosi probleme

„Mnogo je lakše kada izdajete stan na dan – neko uđe, pa izađe posle nekoliko dana, a kada se stan izdaje na duži period, onda odmah komšije konstatuju da tu neko živi, pa ide razmišljanje da li će ih prijaviti ili ne. Mada, sve manje je onih koji to prijavljuju. Kada je donet Zakon o upravnicima, jedna od obaveza upravnika bila je da mora da mu se prijavi izdavanje stanova u zgradi. Mnogi su onda zapretili upravnicima, koji su jednostavno nestali sa našeg tržišta ili ih ima u minimalnom broju“, smatra Lazarević.

Ona kaže da je iznajmljivane stana po danu isplativije nego na duže staze, ali da je često u pitanju lanac izdavanja.

To, u praksi znači, da vlasnik izdaje stan nekome ko, umesto da živi tu, izdaje na dan.

Prema rečima agentkinje Lazarević, stanovi na dan donose i probleme dugoročnim stanarima koji žive u istoj zgradi.

„Vi ne znate ko tu ulazi – možda bude buke ili neprijatnih situacija i meni se ljudi vrlo često obraćaju sa pitanjem kome da prijave takve neugodnosti. Nikome. Nemate kome da se žalite. Turistička agencija bi trebalo da izvrši neku vrstu klasifikacije – šta su stanovi na dan, kakvi stanovi moraju da se izdaju za određeni iznos.. Kod nas te kategorije ako i postoje, njih se niko ne pridržava“, kaže Lazarević.

Austrijski scenario bolji od španskog

Iako Lazarević smatra da stanovi na dan ne utiču na kirije u Srbiji, te da ova mera kod nas ne bi imala efekta, postoji evropska država koja je uvela meru koja bi, kada bi se primenila u našoj zemlji, dala dobre rezultate.

U pitanju je Austrija, u kojoj su tri pokrajine uvele pravilo da vlasnici u kojima niko ne živi šest meseci godišnje, moraju da plaćaju poseban porez „na prazan stan“, a u zavisnosti od oblasti varira i iznos poreza – od 10, pa do 100 evra po kvadratu.

Kako je za Nova.rs objasnio Nikola Čobić iz agencije za nekretnine „City expert“, ovakvo dodatno oporezivanje ima smisla, a iako je tržište u Austriji uređenije nego kod nas, sama ideja je dobra i mogla bi da obori cene stanova u Srbiji.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
rast kirija barselona kirije izdavanje stanova

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana