Tekst objavljen: 05.02.2019 14:02        


Posle odluke centralne evropske banke o prestanku štampanja novčanice od 26. aprila, na tržištu neće biti promena. Novčanica od 500 evra, iako zvanično neće više biti štampana od 26. aprila ni u jednoj centralnoj banci u evrozoni, nikako ne odlazi u istoriju.

Banknota od 500 € ostaje u opticaju

 Ona ostaje u opticaju kao legalno sredstvo plaćanja, bez ikakvog ograničenja. A, to znači da će i građani u Srbiji koji poseduju evropsku valutu u ovom apoenu, moći slobodno da je menjaju u menjačnicama ili stave na štednju.

- Centralne banke Nemačke i Austrije prestaju da štampaju novčanicu od 500 evra 26. aprila 2019. godine. Ostalih 17 centralnih banaka zemalja zone evra prestale su da štampaju ovu novčanicu 27. januara 2019. godine - podsećaju u Narodnoj banci Srbije.

- Nova serija novčanica evra u ovom trenutku ima apoene od 5, 10, 20 i 50 evra. Novčanice od 100 i 200 evra biće puštene u opticaj krajem maja ove godine i time će biti kompletirana nova serija novčanica evra. Novčanica od 500 evra nove serije neće biti štampana.

U Narodnoj banci napominju da su u opticaju paralelno obe serije novčanica evra, s tim da će se prethodna postepeno povlačiti iz opticaja.

Briga da prestanak štampanja novčanice od 500 evra istovremeno znači i njeno povlačenje sa tržišta - neosnovana je. Čak, centralna banka Nemačke, na primer, gotovo cele dve decenije otkako nemačka marka nije sredstvo plaćanja, i dalje otkupljuje ovu valutu od građana, i to bez provizije. Stara nemačka valuta menja se čak i u Srbiji, doduše samo u dve poslovne banke i sa provizijom.

- Novčanica od 500 evra ostaje zakonito sredstvo plaćanja, kao i ostali apoeni prve serije, bez vremenskog ograničenja. Može se u bilo kom trenutku prodati banci ili menjačnici, položiti na devizni račun u banci ili zameniti za druge apoene - objašnjavaju u NBS.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

NEZAKONITE AKTIVNOSTI

Odluku o prestanku izdavanja novčanice od 500 evra Evropska centralna banka donela je još u maju 2016. godine. Za datum je tada određen "kraj 2018. godine". A, kao razlog navedena je zabrinutost da ova novčanica "olakšava nezakonite aktivnosti". Tada je, takođe, odlučeno i da novčanica zadržava svoju vrednost i da će, neograničeno dugo, moći da se menja u centralnim bankama evrozone.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
evropska banka novčanica Narodna banka Srbije

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana