Tekst objavljen: 13.11.2013 9:45        


Svaki četvrti kredit u Srbiji je problematičan. Udeo loših zajmova u ukupnim plasmanima na kraju oktobra ove godine dostigao je 24,5 odsto. U privredi je još gore i svaki treći zajam je nenaplativ. Firme i građani, prema podacima Narodne banke Srbije ne mogu bankama da vrate više od 300 milijardi dinara.

Banke željne klijenata, rate sve manje ima ko da plati

Od ovog iznosa, nenaplativ „minus“ preduzeća „težak“ je gotovo 240 milijardi dinara, a građani, preduzetnici i poljoprivrednici, ne mogu da otplate oko 67 milijardi uzetih zajmova.

Naši građani, bar prema podacima NBS, spadaju u kategoriju dobrih platiša, a rate ne izmiruju samo kad ostanu bez posla.

OTPIS DUGOVA

Kada građani ne otplaćuju rate zajma, bankari mogu da koriste administrativnu zabranu i hipoteku. Ukoliko građanin ostane bez posla banka mu daje grejs period od šest meseci do godinu dana i za to vreme zajam - miruje. Posle toga, ukoliko se ne obezbedi stalan izvor prihoda kao što je plata, aktivira se hipoteka ako je zajam obezbeđen, a ako nije, odnosno u pitanju je gotovinski ili potrošački zajam - dug se otpisuje. Jer, za bankare je tada oproštaj dugova jeftiniji od prinudne naplate.
Ali bankari ništa ne prepuštaju slučaju jer sa produžavanjem krize raste i broj klijenata koji ne vraćaju pozajmljeno. Sve banke žude za dobrim klijentima, ali da bi to saznale mnoge ih propuštaju kroz sito i rešeto. Ima i onih koje su i dalje fleksibilne.

- Takozvani loši krediti zaista beleže izvestan rast, ali se taj rast u našoj banci još kreće u prihvatljivim okvirima i svakako se razlikuje od banke do banke - kaže Miroslav Rebić, član IO Sosijete ženeral banke.

- Naravno da banke neće zbog toga prestati sa kreditiranjem i verujem da će novca za kvalitetne projekte biti u svakom trenutku, kako za privredu, tako i za građane - dodaje on.

Kako kaže Rebić, banke se prilikom razmatranja zahteva klijenata vode principima svoje politike rizika i poslovne politike uopšte i kredite odobravaju ne na bazi kolaterala već realnih prihoda klijenta.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

1 komentar

  1. User image
    praoslavac 13.11.2013 11:05

    Kod nas su banke isuvise drcne.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
ekonomska kriza loši krediti nenaplativi krediti rata kredita rate kredita otplata kredita kašnjenje u otplati krediti klijenti banke klijent banke banke

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana