Tekst objavljen: 03.04.2015 10:58        


Građanima kojima su nezakonito povećane kamatne stope ovih dana stižu obaveštenja od banaka o smanjenju i glavnice kredita i rata.

Banke vraćaju novac od kamata

Uz obaveštenje o manjoj glavnici, idu i novi planovi otplate kredita i niže rate. Reč je o kreditima koji su odobreni pre 5. decembra 2011, kada je stupio na snagu Zakon o zaštiti korisnika finansijskih usluga. Nedavna odluka Narodne banke Srbije odnosi se na sve kredite, i u evrima i u francima, gde su neosnovano primenjene više kamate i obavezujuća je za sve banke koje su više naplatile novca od klijenata. One su to činile uglavnom povećavajući maržu, koja je morala da bude fiksirana.

Kako saznajemo, ovakva obaveštenja poslale su ili će poslati i Komercijalna banka, Eurobanka, Hipo Alpe-Adrija, Unikredit.

- Svi klijenti će dobiti na kućnu adresu obaveštenje o primeni odluke NBS, zatim ponudu koja sadrži sva četiri modela za kredite u francima, kao i planove otplate za svaki model pojedinačno, kako bi posle upoređivanja ponuda mogli da se odluče za ono što im odgovara. Dobiće i nove planove otplate kredita utvrđene nakon smanjivanja glavnice - kažu u Unikredit banci.

Dosad, zbog neopravdano podizanih kamata, podignuto je više od 1.500 tužbi za povraćaj nezakonito naplaćenog novca, a osim prvostepenih, doneto je i 15 pravosnažnih presuda.

- Tamo gde su građani tražili pravdu preko suda, u slučaju pravosnažnih presuda dobili su novac u gotovini i pripadajuću zateznu kamatu. Reč je o sumama od tri hiljade do pet hiljada evra. Banke su jednostrano i nezakonito dizale kamate i kod kredita u francima i u evrima, s tim da su veće razlike kod švajcaraca - ističe Dejan Gavrilović iz Udruženja bankarskih klijenata „Efektiva“.

U Erste banci kažu da su za sve klijente zadužene u francima pripremili pojedinačne ponude za sva četiri modela olakšica u otplati, koje će dobiti na kućnu adresu. Nakon toga, klijenti će u filijali u kojoj im je odobren kredit moći sa savetnikom da razmotre opcije kako bi se odlučili koja im najviše odgovora. Rok da prihvate neki od modela je 15. jul.

U svim slučajevima gde je banka menjala kamatu, a nije smela, klijenti po odluci NBS moraju da dobiju obaveštenja o smanjenju glavnice i nove planove otplate sa nižim ratama.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
krediti u švajcarcima krediti u francima i evrima stambeni krediti kamata na kredite banke

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana