Tekst objavljen: 05.03.2015 10:55        


Direktor Imleka Slobodan Petrović smatra da su kamate koje banke nude privredi tolike da preduzeća ne mogu da se razvijaju i veruje da i u Srbiji zaduživanje može biti znatno jeftinije. "Tačno je da iz realnog sektora mi uvek gledamo na vas kao na nekoga ko treba da nam pomaže, a ustvari su te kamate takve da mi jedva možemo da se razvijamo.

Banke treba da snize kamate privredi

Smeta nam što nemamo dugoročne kredite, jer ne možemo ući u projektno finansiranje sa kreditima od tri ili pet godina koje jedino možemo dobiti", poručio je on sinoć na bankarskom panelu na Kopanik biznis forumu.

Petrović je kazao da razume da banke nemaju izvore finansiranja, ali je dodao da su one tu da privredi obezbede sredstva i nađu izvore.

"Očekivali smo da kamate padnu, jer mi se nalazimo u krizi. Kako možete izaći iz krize sa ovako visokim kamatama, ne vidim prostor da ćete nam smanjiti kamate i pokrenuti privredu", rekao je on.

Istakao je da su druge zemlje u krizi smanjile kamate skoro na nulu, da domaći privrednici to ne očekuju, ali su uvereni da bi zaduživanje moglo biti jeftinije.

"Zato mi u Srbiji imamo danas 180 mlekara, u Evropi uglavnom imate jednu do tri mlekare u okviru jedne zemlje. Ta konsolidacija ne može da se izvrši bez para",ocenio je on.

Petrović je ipak ukazao da se kamatne stope poslednjih godina polako spuštaju. Predsednik Upravnog odbora Sosijete ženeral banke Goran Pitić je na to odgovorio da su druge zemlje kamate smanjile na nulu kada su u pitanju referentne kamatne stope, a ne kamatne stope koje se nude kompanijama.

On je naveo da Srbija ne može da se poredi sa razvijenim evropskim zemljama kada je u pitanju visina kamatnih stopa zato što razvijene države imaju stabilnu strukturu privreda, a kod njih je i pitanje izvora sredstava i problematičnih kredita drugačije.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
krediti privredi kamate banke

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana