Tekst objavljen: 09.09.2015 9:32        


Tražnja preduzeća za kreditima u drugom tromesečju je povećana, a očekuje se i da će taj trend biti nastavljen i zaključno sa krajem ovog meseca, navodi se u Izveštaju o rezultatima Ankete o kreditnoj aktivnosti banaka koji je objavila NBS. 

Banke: Tražnja preduzeća za kreditima povećana

"Tokom drugog tromesečja banke su uočile da je povećana tražnja preduzeća za kreditima, što očekuju i u narednom tromesečju", navodi se u ovom izveštaju za drugo tromesečje objavljenom na sajtu NBS.

"Povećana je prvenstveno tražnja za dinarskim kreditima, a smanjena tražnja za deviznim kratkoročnim kreditima", istaknuto je.

Od faktora koji su uticali na rast tražnje, banke, kako je istaknuto, posebno ističu potrebu za finansiranjem obrtnih sredstava, dok je za razliku od prethodnih anketa, znatno manje zastupljena potreba za restrukturiranjem postojećih obaveza.

"U trećem tromesečju banke očekuju rast tražnje za kreditima od strane malih i srednjih preduzeća, ali ne i od strane poljoprivrednika", istaknuto je.

Banke su u drugom tromesečju 2015. prvi put ocenile da su kreditni standardi za privredu ublaženi, što objašnjavaju usporavanjem kreditne aktivnosti i povećanjem konkurencije.
Njihova ocena je, kako je navedeno, da su smanjene kamatne marže, provizije i naknade, a da je povećana maksimalna ročnost kredita.

Ublažavanje kreditnih standarda i uslova obrazložile su i smanjenjem troškova vezanih za izvore kreditne aktivnosti.

Ocena banaka je da su, u manjoj meri, ublaženi i kreditni standardi i uslovi za odobravanje kredita stanovništvu, ali i preovladava ocena banaka da je povećana tražnja za kreditima stanovništvu.

"Pored gotovinskih kredita i kredita za refinansiranje, povećana je i tražnja za stambenim kreditima", navodi se u izveštaju.

Među faktorima koji su uticali na povećanje tražnje, pored potreba za refinansiranjem postojećih obaveza, banke su istakle i potrebe za finansiranjem kupovine nekretnina i nabavkom trajnih potrošnih dobara.
U narednom tromesečju banke očekuju dalji rast tražnje stanovništva sa svim kategorijama kredita, izuzev stambenih", zaključeno je u izveštaju NBS u kome se navodi i da većina banaka očekuje dalji pad kamatnih marži.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
krediti preduzeća banke krediti krediti privrede stambeni krediti dinarski krediti

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana