Tekst objavljen: 12.08.2014 15:56        


Banke u Srbiji traže samo od američkih državljana saglasnost da njihovi finansijski podaci budu dostupni poreskim organima Sjedinjenih Američkih Država (SAD), rečeno je agenciji Beta.

Banke traže saglasnost samo od američkih državljana

Kako su rekli u Rajfajzen (Raiffeisen) banci Srbija, potpisivanje odgovarajućih obrazaca i saglasnosti ta banka traži samo od klijenata za koje se u postupku uspostavljanja poslovne saradnje utvrdi da su državljani SAD.

Kako prenose mediji, u Narodnoj banci Srbije ističu da bankama do sada nije data bilo kakvu preporuka o uzimanju saglasnosti od njihovih klijenata da njihovi finansijski podaci budu dostupni poreskim organima SAD, ali da će, kada medjudržavni sporazum o primeni poreskih propisa bude potpisan, biti uključena u njegovu primenu u skladu sa svojim nadležnostima. U Ministarstvu finansija ističu da će državni sporazum sa SAD u oblasti poreskih propisa biti sklopljen do kraja ove godine i da se odnosi na američke državljane.
U Komercijalnoj banci kažu da će u slučaju da zaposleni u toj banci kod klijenata utvrde jedan ili više "indikatora potencijalnog SAD statusa" zatražiti da popuni i potpiše obrazac W9 kojim potvrdjuje, odnosno obrazac W8 kojim negira status američkog poreskog obveznika.

- Izjava - saglasnost za obradu i prenos podataka koji će biti dostavljeni američkom poreskom organu (IRS) klijent potpisuje samo u slučajevima ukoliko je potpisao obrazac W9 kojim potvrdjuje status američkog poreskog obveznika - navode u toj banci.

Indikatori na osnovu kojih se utvrdjuje potencijalni status poreskog obveznika SAD su državljanstvo ili rezidentnost vlasnika računa, mesto rodjenja vlasnika računa, adresa prebivališta, važeći telefonski broj klijenta u SAD, punomoćje ili ovlašćenje za potpisivanje dato osobi koja ima adresu u SAD, otvaranje računa za prijem priliva iz SAD/prenos sredstava u SAD (na primer prijem penzije iz SAD).

U Erste banci kažu da ne traže od gradjana koji žele da otvore račun da potpišu bilo kakvu izjavu u vezi sa primenom FATCA, jer se ta banka izjasnila kao "participirajuća strana finansijska institucija bez SAD klijenata".

- Građanima koji su državljani SAD ili imaju poslovni interes u SAD Erste Banka a.d. Novi Sad stoga ne može da otvori račun, a na otvaranje računa ostalih gradjana propis FATCA (Foreign Account Tax Compliance Act) nema uticaj - navode u toj banci.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
banke bankarsko tržište bankarski sektor klijent banke klijenti banke prava klijenta banke zaštita klijenata banke otvaranje računa otvaranje tekućeg računa

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana