Zvanični kurs Evra za dan 22.10.20. :: 117.5830 rsd
Tekst objavljen: 01.09.2020 11:55        


Banke u Srbiji pooštrile su uslove za izdavanje kredita privredi u drugom tromesečju, a isto očekuju i u narednom periodu, pokazuju rezultati julske ankete o kreditnoj aktivnosti banka koje je objavila Narodna banka Srbije

Banke pooštrile uslove za izdavanje kredita preduzećima

Standardi su pooštreni u većoj meri za kredite u deviznom znaku u poređenju s dinarskim, a posmatrano po veličini preduzeća, najviše za segment mikropreduzeća, malih i srednjih preduzeća, koji je u najvećoj meri i pogođen krizom.

NBS ocenjuje da ovo govori u prilog opravdanosti donošenja obimnog programa ekonomske pomoći, koji je pre svega namenjen ovom segmentu privrede.

Ocena banaka je da su preduzeća tokom drugog tromesečja povećala tražnju za kreditima za obrtna sredstva i restrukturiranje postojećih obaveza.

S druge strane, banke su ocenile da je tražnja stanovništva za kreditima smanjena.

Banke očekuju umereno pooštravanje kreditnih standarda i tokom trećeg kvartala (ali u manjoj meri nego u drugom) pri čemu smatraju da se to neće odraziti na tražnju privrede i stanovništva za kreditima, za koju očekuju rast u trećem tromesečju.

Uslovi privredi će biti pooštreni najviše kroz povećanje zahtevanog kolaterala i smanjenje maksimalnog iznosa kredita.

Rast kredita stanovništvu prvenstveno će biti usmeren ka dinarskim gotovinskim kreditima i kreditima za refinansiranje, i devizno indeksiranim stambenim i potrošačkim kreditima, očekuju banke.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
davanje kredita pooštreni uslovi banke krediti privreda krediti za preduzeća

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana