Tekst objavljen: 28.05.2014 9:00        


Građani koji nemaju posao a kojima je istekao period važenja kreditne kartice više neće moći automatski da ih produže. Banke su, kako saznaje Blic, pooštrile uslove za korišćenje kreditnih kartica. Sada se od klijenata zahteva da dostave prosek tri poslednje zarade, kao i da daju pristanak da banka može da povuče izveštaj Kreditnog biroa.

Banke pooštrile uslove: Prvo Kreditni biro pa kartica

Razlog je rast nenaplativih kredita u Srbiji, ali i onih koji ne mogu da izmiruju dugove za kreditne kartice, pa centralna banka od banaka zahteva da za svakog građanina imaju urednu evidenciju o visini primanja, ali i o tome kakvi su klijenti.

Kako kažu u Erste banci, pošto istekne rok na koji je kartica izdata i, ukoliko nema kašnjenja u otplati, a starosni kriterijum i dalje je zadovoljen, nova kartica se naručuje po automatizmu. - Novi izveštaj Kreditnog biroa se traži ako klijent želi da promeni limit po kartici ili mesečni procenat otplate pa je u tom slučaju potrebno sve ponovo izračunati. Maksimalni limit u našoj banci po kreditnim karticama je šest prosečnih mesečnih neto primanja, odnosno do 500.000 dinara - kažu za Blic u Erste banci.
Tako sada oni koji nemaju posao ili su i bili neuredni prilikom izmirivanja rata za kreditne kartice pa su evidentirani u Kreditnom birou ne mogu da očekuju da će im banke ponovo odobriti korišćenje plastičnog novca.

Do sada je bila praksa da kada istekne period važenja kartice banke ih automatski produžavaju, najčešće do dve, pa i tri godine.

U Eurobanci su potvrdili da prilikom produžavanja korišćenja kreditne kartice od klijenata zahtevaju i izveštaj Kreditnog biroa i prosek primanja u poslednja tri meseca. To važi i za klijente Inteze. I u Unikreditu zahtevaju potvrdu o zaposlenju sa prosekom primanja.

- U skladu sa važećom zakonskom regulativom, banke su u obavezi da najmanje jednom u toku godine provere kreditnu sposobnost klijenata koji su korisnici kreditnih kartica. U toku godine može doći do povećanja ili smanjenja primanja klijenata ili dodatnih kreditnih zaduženja, samim tim i visina odobrenog kreditnog limita može biti korigovana - objašnjavaju za Blic u Unikredit banci.


Od 2008. godine postepeno opada prosečan iskorišćeni iznos za kreditne kartice. Tada je iznosio 65 evra, danas 18 evra manje.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
kartica kreditna kartica kreditne kartice platne kartice kreditni biro banke klijent banke klijenti banke prava klijenta banke zaštita klijenata banke

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana