Tekst objavljen: 10.11.2018 11:29        


Male firme i preduzetnici danas se u bankama mogu zadužiti već po kamati od dva do tri odsto. Ipak, malo je onih koji ispunjavaju uslove banaka.

Banke firmama nude niske kamate, ali uz stroge uslove

Prema podacima Narodne banke Srbije, prosečna kamata za dinarske kredite privredi sada je oko 4,7 procenata, a za kredite u evrima dva do tri procenta. Uslovi za zaduživanje neuporedivo su bolji nego ranijih godina kada se privreda zaduživala po kamatama većim od deset, čak i 15 procenata godišnje.

Zaduživanje je znatno povoljnije čak i u odnosu na samo pre dve godine kada su kamate na kredite u evrima bile oko 3,5 odsto. Ipak, interesovanje privrednika, posebno manjih preduzetnika i početnika u biznisu za bankarske zajmove danas nije ni stabilno. U septembru ove godine preduzetnicima u Srbiji banke su na stanju imale ukupno odobrenih kredita od 1,3 milijarde dinara, što je blagi pad u odnosu na pre godinu dana.

- Kamate su na rekordno niskom nivou, ali značajnog interesovanja za kredite ipak nema. S jedne strane banke su oprezne jer su prošle godine otpisale ili prodale loše kredite vredne čak 800 miliona evra i malo je onih koji su voljni da novac daju startap firmama. S druge strane, malo je preduzetnika koji mogu ispuniti uslove jer bankari insistiraju na kreditnoj istoriji, dobrim bilansima, poslovanju od najmanje 12 meseci do dve godine...

Takođe, malo je banaka koje privrednicima odobravaju male kredite. Mi dosta radimo sa privredom, a najmanji iznos za investicione kredite ili pozajmice kojima bi klijenti nabavili neko osnovno sredstvo je 50.000 evra. Kada je reč o kreditima za obrtna sredstva, tu minimalno odobravamo 30.000 evra - objašnjavaju u jednoj banci za "Blic".

Klijenti su uglavnom zainteresovani za kredite za finansiranje obrtnih sredstava, poput različitih mašina ili opreme za rad. U ovakvim slučajevima kamata varira u zavisnosti od iznosa kredita, njegove namene i ročnosti i kreće se od oko 3,2 odsto godišnje. Takođe, u zavisnosti od namene i ročnosti, obezbeđenje kod ovih kredita je ponekad hipoteka, ali to mogu da budu i mašine koje klijenti nabavljaju.

Fond za razvoj obezbeđuje kredite licima koja žele da pokrenu sopstveni posao ili postojećim mikro i malim privrednim društvima koja su registrovana najranije u godini koja prethodi godini podnošenja zahteva. Oni mogu ostvariti pravo na bespovratna sredstava u iznosu do 30 odsto vrednosti ulaganja. Preostali iznos ulaganja finansiraće se iz kredita Fonda s rokom otplate do pet godina sa grejs periodom do jedne godine, a kamatna stopa je od 1,5 odsto godišnje.

Hanić: Problem hipoteka i bilansi

Profesor Beogradske bankarske akademije Hasan Hanić ocenjuje za "Blic" da kamate na kredite privredi nikada nisu bile niže, ali da je malo interesovanje zbog nekoliko razloga.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

- Veliki broj preduzeća unapred zna da ne ispunjavaju bankarske uslove koji uključuju uredne finansijske izveštaje u poslednje tri godine. S druge strane, preduzetnici koji imaju ideje i žele da prošire proizvodnju ili investiciju često nemaju obezbeđenje za kredit, odnosno hipoteku - ocenio je Hanić za "Blic".

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
krediti mladi preduzetnici firme krediti za preduzetnike banka kamate na kredite

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana