Tekst objavljen: 25.10.2019 10:25        


Domaće banke biće u obavezi da redovno dostavljaju Narodnoj banci Srbije podatke o korisnicima sefova i licima koja su ovlašćena da pristupaju sefu, kao i podatke o trajanju ugovora o sefu, predviđeno je predlogom izmenama i dipuna zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma koji je u skupštinskoj proceduri

Banke će podatke o vlasnicima sefova dostavljati NBS

Nakon što Skupšina Srbije usvoji zakon, NBS će biti u obavezi da vodi elektornski Jedinstveni registar sefova, ali i Jedinstveni registar korisnika novčane doznake.

Kako se navodi, podaci o vlasnicima sefova neće biti javno dostupni već će se na njih primenjivati propisi kojima se uređuju bankarska tajna i zaštita podataka o ličnosti.

Ova evidencija dosad nije postojala, a nadležni organi za sprečavanje pranja novca i finansiranje terorizma bili su prinuđeni da se za podatke obraćaju svakoj pojedinačnoj instituciji.

Uspostavljanje Jedinstvenog registra korisnika novčane doznake ima za cilj pristup podacima o građanima koji prenose novac bez uspostavljanja poslovnog odnosa s pružaocem platnih usluga, odnosno mimo računa otvorenih u bankama.

U obrazloženju zakona piše da se registar pravi jer je primećen značajan broj doznaka između fizičkih lica.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Podatke iz ovog registra će NBS redovno dostavljati banke i druga lica koja, u skladu sa zakonom, pružaju platnu uslugu izvršavanja novčane doznake i ti podaci takođe neće biti javno dostupni.

Zakonodavac je procenio da uvođenje ove obaveze za NBS, kao i za banke i druge finansijske institucije neće biti preveliki trošak jer će se podaci dostavljati elektronski.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
vlasnici sefova banke Narodna banka Srbije

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana