Tekst objavljen: 30.09.2015 15:31        


Ministar finansija Dušan Vujović izjavio je danas da Srbija nije dužna 300 miliona evra štedišama bivše Ljubljanske i Invest banke i da vlada razmatra odgovor Savetu Evrope kojim se Beograd poziva da što pre omogući isplatu ovih starih štednih uloga. 

Banke, a ne Srbija, duguju 300 mil evra štedišama

"Srbija nikome nije dužna 300 miliona, to su štediše koje su bile kod komercijalnih banaka. Prema tome, štediše imaju svoja potraživanja prema komercijalnim bankama, kao što su imali tamo prema Ljubljanskoj banci", izjavio je Vujović danas na konferenciji za novinare u Srpskoj asocijaciji menadžera (SAM).

On je rekao da je Vlada dobila upit Saveta Evrope, koji poziva Srbiju da primeni presudu Međunarodnog suda pravde i što pre usvoji zakon koji će omogućiti isplatu ovih starih štednih uloga, i dodao da se razmatra mogućnost šireg pravnog odgovora na njihov dopis.

"Zalagaću se na radnom telu koje smo napravili, da ne postoji paralela između Ljubljanske banke i sistema koji je napravljen u Srbiji, gde se država pojavila kao posrednik između banaka i štediša i ponudila svojim građanima kompenzaciju zato što banke nisu bile u mogućnosti da ispune svoje obaveze prema štedišama", poručio je on.

Ministar je podvukao da u tome postoji bitna pravna razlika i da će se Srbija truditi da tu razliku pokaže.
Savet ministara Saveta Evrope pozvao je Srbiju da primeni presudu Međunarodnog suda pravde i što pre usvoji zakon koji će omogućiti isplatu stare devizne štednje.

U zakljucima sa zasedanja Saveta, srpske vlasti se podsećaju da je sud u Strazburu jula prošle godine, u predmetu "Alići i ostali" naložio Srbiji i Sloveniji da zakonom reguliše isplatu starih štednih uloga bivše Ljubljanske i Invest banke u iznosu od 310 miliona evra i dao im godinu dana da taj zakon usvoje.

Srbija to nije učinila u zadatom roku, tako da je Savet ministara zatražio da što pre usvoji nacrt pomenutog zakona, u sladu sa akcionim planom koji je vlada već donela i dostavila SE.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

3 komentara

  1. User image
    Ljubica 15.12.2015 4:41

    Kako nije duzna?Drzavljani iz Republike Srpske su stedeli u Ljubljanskoj filijali u Sr.Mitrovici nisu dobili svoj novac....

  2. User image
    slavko 10.01.2016 17:32

    Šta sa stedisama iz Repuublike Srpske koji su imali deviznl tekuci račun u Jugobanci u Beogradu.

  3. User image
    olivera 05.02.2016 12:23

    a sta je sa inos bankom i parama koje su pokrali gradjanima,a drzava je bila garant.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
ljubljanska banka štediše štediše ljubljanske banke stara devizna štednja Srbija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana