Tekst objavljen: 02.09.2023 18:00        


Otkazivanje radnih mesta iznosi oko osam odsto zaposlenih u kombinovanim švajcarskim operacijama globalnog bankarskog giganta, koji je u četvrtak prijavio neto profit od 29 milijardi dolara za drugi kvartal

Bankarski gigant otpušta 3.000 zaposlenih


UBS očekuje da će otpustiti oko 3.000 radnih mesta u Švajcarskoju cilju smanjenja troškova od 10 milijardi dolara, jer preduzima sveobuhvatan remont nakon hitnog spašavanja "Kredi Suis-a" ranije ove godine.

Otkazivanje radnih mesta iznosi oko osam odsto zaposlenih u kombinovanim švajcarskim operacijama globalnog bankarskog giganta, koji je u četvrtak prijavio neto profit od 29 milijardi dolara za drugi kvartal. To je najveći kvartalni profit banke u istoriji i skoro u potpunosti je proizašao iz računovodstvene tehnike u vezi sa preuzimanjem, kažu analitičari.

"Sama veličina kvartalnog profita bila je direktan rezultat računovodstvene razlike između cene od 3 milijarde dolara koju je UBS platio za "Credi Suis" i vrednosti bilansa stečenog zajmodavca“, rekao je Džeremi Nejlor, analitičar.

Ukidajući taj izuzetan dobitak na papiru, UBS je objavio profit pre oporezivanja od 1,1 milijardu dolara za kvartal.Vest o otpuštanju zaposlenih mogla bi da izazove nove kontroverze u Švajcarskoj, gde se dogovor već pokazao nepopularan u javnosti i kod nekih političara.

"Udruženje zaposlenih u švajcarskim bankama zahteva da se 37.000 zaposlenih u dve institucije u Švajcarskoj tretira pravedno i ravnopravno u procesu integracije", navodi se u saopštenju Švajcarskog bankarskog sindikata.

U razgovoru sa analitičarima, izvršni direktor UBS-a Serđo Ermoti je rekao da je "svaki izgubljeni posao za kompaniju bolan, ali su u ovoj situaciji rezovi bili neizbežni".

Ermoti je rekao da će se otpuštanje proširiti "na nekoliko godina" i da će banka pogođenim zaposlenima pružiti finansijsku podršku, usluge prelaska na radna mesta i mogućnosti prekvalifikacije.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Najveće spajanje banaka u istoriji

UBS planira zadrži bankarske operacije "Kredi Suis" u Švajcarskoj i da ih u potpunosti apsorbuje u novospojenu grupu, umesto da se odluči za spinoff ili IPO, iako bi to rezultiralo 400 otpuštanja manje.

"Analiza jasno pokazuje da je puna integracija najbolji ishod za UBS. Ovo je jedno od najvećih i najsloženijih spajanja banaka u istoriji - rekao je Ernoti.

UBS je saopštio da očekuje da će ostvariti više od 10 milijardi dolara uštede od integracije do kraja 2026. — milijardu dolara više i godinu dana ranije nego što je planirano kada je preuzimanje objavljeno u martu. Akcije banke porasle su za čak 7 odsto, a ove godine su porasle za 35 odsto, piše CNN.

UBS se 19. marta složio da kupi "Kredi Suis" po povoljnoj ceni od 3 milijarde švajcarskih franaka (3,4 milijarde dolara) u akciji spasavanja koju su organizovale švajcarske vlasti kako bi sprečile krah bankarskog sektora.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
UBS banka Credit Suisse otpuštanja švajcarska

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana