Tekst objavljen: 15.04.2018 16:07        


Vrednost srpske valute će do kraja ove godine ostati na istom nivou od oko 119 dinara za jedan evro, kao što je sada, procenjuju bankari, navodi "Blic".

Bankari: Dinar neće oslabiti do kraja godine

List citira bankare koji naglašavaju da postoji mogućnost da do decembra evro ode na maksimalnih 120 dinara, ali ne više od toga.

Navodi se da su male šanse da srpska valuta drugu godinu zaredom ojača, ali da je ohrabrujuće što će u 2018. ostati na istom nivou i neće izgubiti na vrednosti.

"Moguće je da u toku godine usled sezonske ponude i tražnje dođe do korekcije kursa dinara u kratkim rokovima, ali se ne očekuju neke drastične promene. Trenutni nivo kursa je rezultat veće ponude strane valute u poslednja dva meseca, a očekujemo stabilan kurs do kraja 2018. godine", navode u "Eurobanci".

Predsednik Izvršnog odbora "NLB banke" Branko Greganović kaže da se na osnovu aktuelnih pokazatelja može očekivati da će domaća valuta ove godine ostati stabilna, uz blago slabljenje.

"Tako da bi do kraja godine mogla da dostigne vrednost od 120 dinara za jedan evro. Eventualno jačanje dinara tokom 2018. pre svega zavisi od mera NBS i interesa stranih investitora koji ulažu u kupovinu dinarskih hartija od vrednosti. Snižavanje referentne kamatne stope na početku godine signalizira da Narodna banka Srbije (NBS) ne želi previše jak dinar", smatra Greganović.

I u "Sosijete ženeral" banci kažu da ne očekuju velike oscilacije u odnosu kursa dinara prema evru, a njihove procene pokazuju da bi kurs trebalo da se kreće u rasponu od 118,5 do 119 dinara za evro na kraju 2018. godine.

U NBS smatraju da će povoljna makroekonomska situacija u zemlji nastaviti da deluje stabilizirajuće na kretanja na deviznom tržištu.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
domaća valuta kurs dinara vrednost dinara dinar

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana